30. svi 2012.

Humanost na djelu


Danas je Općinski načelnik Sead Muminović sa saradnicima, obišao porodicu Fahrudina Tankića iz Koraja, kome je u požaru koji se desio u februaru ove godine izgorjela štala u kojoj se nalazila stoka. Vatrena stihija je u veoma kratkom roku progutala štalu, ali i stoku čime je ovoj povratničkoj porodici pričinjena velika materijalna šteta. Da bi što lakše prebrodila nevolju koja ih je zadesila, općina Čelić, pomogla je ovu porodicu u kupovini jedne krave. Ovom prilikom od strane domaćina, iskazana je velika zahvalnost na pruženoj pomoći. 

Posjeta potpredsjednika F BiH Mirsada Kebe

Potpredsjednik Federacije BIH Mirsad Kebo, posjetio je u petak (25.05.2012. godina) općinu Čelić. Tom prilikom se sastao sa Općinskim načelnikom Seadom Muminovićem i upoznao se sa aktuelnim prilikama u ovoj Općini. U nastavku posjete, potpredsjednik Kebo, obišao je izložbeni prostor i izlagače 23. Privredne manifestacije ''Dani jagodastog voća BiH'', posjetio stručno savjetovanje, a zatim obišao i kapacitete Fabrike za preradu voća i povrća u Čeliću i tom prilikom istakao da će poduzeti neophodne aktivnosti da putem Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, obezbijedi neophodna sredstva za pokretanje kapaciteta ove Fabrike. Kraj radne posjete općini Čelić, okarekterisala je posjeta, potpredsjednika Federacije BiH, Mljekari ''Smajić''.  

29. svi 2012.

Stručno - naučno savjetovanje


U sklopu 23. Privredne manifestacije ''Dani jagodastog voća Bosne i Hercegovine'' u organizaciji Poljoprivrednog-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva u petak (25.05.2012. g.), u amfiteatru općine Čelić, održano je stručno savjetovanje uz obilazak parcela jagodastog voća. Savjetovanje je otvorio dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Mirsad Kurtović. Od ukupno šest tema koje su prezentovane na savjetovanju, većina je s razlogom bila posvećena jagodastom voću, kao što su: ''Sistem certifikacije sadnog materijala jagode'', ''Značaj kontejnerske sadnice u produkciji jagodastog voća'', ''Optimizacija sistema zemlja-đubrivo-biljka u cilju veće produkcije jagodastog voća'', ''Perspektive razvoja produkcije jagodastog voća u okviru aktivnosti projekta FARMA'', te ''Kontrola zdravstvenog stanja sadnog materijala molekularnim metodama''.

Potpisana Povelja o afirmaciji poljoprivredne struke


Na drugim susretima Poljoprivrednih škola u Čeliću, organizovanih u okviru ovogodišnje 23. Privredne manifestacije ''Dani jagodastog voća BiH'' Čelić 2012., potpisana je Povelja o afirmaciji poljoprivredne struke u Bosni i Hercegovini. Potpisivanje Povelje ima za cilj povećanje zainteresovanosti za studiranje i usmjeravanje mladih u specijalizovana poljoprivredna usmjerenja kao budućnost prema Euroatlanskim integracijama. Svečano potpisivanje, upriličeno je 24.05.2012. godine u amfiteatru općine Čelić, tokom održavanja okruglog stola na temu: ''Izvođenje praktične nastave u Poljoprivredno-prehrambenim školama''. Potpisnici Povelje bili su predstavnici poljoprivrednih škola, visokoškolskih ustanova i institucija vlasti.

28. svi 2012.

Potpisan Plan protivminskog djelovanja za općinu Čelić


Danas je u maloj Sali općine Čelić, Općinski načelnik Sead Muminović u prisustvu predstavnika Regionalnog ureda BH MAK-a, potpisao Plan protivminskog djelovanja za  područje općine Čelić. Predstavnici Regionalnog ureda BH MAK-a, upoznali su Općinskog načelnika o dosadašnjim aktivnostima poduzetim po pitanju deminiranja, kao i o aktivnostima koje će se provoditi na području općine Čelić u narednom periodu.  

Najuspješniji proizvođači jagodastog voća


Za najuspješnije proizvođače  jagodastog voća, dodijeljene su plakete i prigodne nagrade. U ime organizatora, nagrade je uručio prof. dr. Mirsad Kurtović, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo. Prva nagrada Plaketa ''Zlatna jagoda'' dodijeljena je Cifrić Admiru iz Čelića, za ukupne postignute rezultate u proizvodnji jogodastog voća. Nagrađeni ima zasađenu jagodu sorte ''Cleri'' i Maya'' na površini od 10 dunuma, primjenjujući savremeni sistem uzgoja na foliji uz navodnjavanje sistemom kap po kap. Prinosi koje se mogu ostvariti su oko 2500 kg po dunumu. Druga nagrada Plaketa ''Srebrna jagoda'' dodijeljena je Ahmetović Huseinu iz Ratkovića.

Bosanska sofra


I ove godine u okviru 23. Privredne manifestacije ''Dani jagodastog voća Bosne i Hercegovine'' Čelić 2012., predstavljena je ''Bosanska sofra'' koju su prezentirali članovi nevladinih organizacija i udruženja sa prostora Tuzlanskog kantona, Brčko-Distrikta i Koraja-  opština Lopare. Ovom prilikom prezentiran je značajan broj različitih jela karakterističnih za svaki dio Bosne i Hercegovine.

Prijatelj manifestacije


Za podršku Privredne manifestacije ''Dani jagodastog voća Bosne i Hercegovine'', priznanje ''Prijatelj manifestacije'' dobili su: Opština Sjenica - Republika Srbija, Ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Vladi Tuzlanskog kantona, Imšir Škahić i Maočanka Comerc Maoča. Priznanja je uručio Fahir Subašić, predsjednik Izvršnog odbora 23. Privredne manifestacije.  

U Čeliću 24. i 25. maja, održana 23. PM ''Dani jagodastog voća BiH'' Čelić 2012.


Svečanom ceremonijom u četvrtak (24.05.2012. godine) u krugu Fabrike za preradu voća i povrća u Čeliću, otvorena je 23. Privredna manifestacija ''Dani jagodastog voća Bosne i Hercegovine'' Čelić 2012. Bila je ovo još jedna prilika za uspješno predstavljanje i okupljanje, blizu 400 poljoprivrednih proizvođača izlagača jagoda, ali i oko 80 izlagača kako iz Bosne i Hercegovine tako i regiona koji su u okviru ovih dvodnevnih privrednih susreta imali šta prezentovati i pokazati u oblasti poljoprivrede i mahanizacije. Dane jagodastog voća Bosne i Hercegovine otvorio je Federalni ministar poljoprivrede i dopremijer Federacije BiH, Jerko Ivanković-Lijanović. Na ceremoniji otvaranja prisutnima su se obratili: Fedralni ministar poljoprivrede i dopremijer Federacije BiH Jerko Ivanković-Lijanović, ministar poljoprivrde, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Tuzlanskog kantona Imšir Škahić, Općinski načelnik Sead Muminović i predsjednik Izvršnog odbora manifestacije Fahir Subašić.

23. svi 2012.

U susret 23. Privrednoj manifestaciji ''Dani jagodastog voća BiH'' Čelić 2012


Jagodasto voće, naše sudbinsko određenje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.
Pripreme za održavanje 23. Privredne manifestacije ''Dani jagodastog voća BiH'' u završnoj su fazi. Očekuje se da će ovogodišnja manifestacija jedinstvena po svom sadržaju u BiH biti na nivou prošlogodišnje kada se predstavilo 50 izlagača iz Bosne i Hercegovine i regiona, 30 nevladinih organizacija i izlagača gastro ponude sa područja Tuzlanskog kantona, kao i oko 500 poljoprivrednih proizvođača jagodastog voća. Program je već utvrđen. Osim susreta članova vlade FBiH i TK sa privrednicima, ove godine, upriličeni su i susreti deset poljoprivrednih škola sa prostora sjeveroistočne Bosne, kao i niz okruglih stolova na teme: uzgoja borovnice, osnivanja i djelovanja zadruga, o ekološkim aspektima u proizvodnji zdrave hrane, a predstavit će se naučni radovi profesora Poljoprivrednog fakulteta Sarajevo na stručnom savjetovanju. I ove godine najbolji proizvođači jagodastog voća, dobit će plakete i prikladne nagrade. 23. Privredna manifestacija '' Dani jagodastog voća BiH'', održat će se u Čeliću 24. i 25. maja, a istu će u prisutvu mnogobrojnih zvanica i građana, sa početkom u 12,00 sati u krugu Fabrike za preradu voća i povrća, otvoriti Dopremijer Federacije BiH i Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerko Ivanković-Lijanović.      

21. svi 2012.

PROGRAM 23. Privredne manifestacije ''Dani jagodastog voća BiH'' Čelić 2012.


23. Privredna manifestacija ''Dani jagodastog voća Bosne i Hercegovine'' se ove godine održava 24. i 25. maja 2012. godine u organizaciji UGPP   ''Zelena oaza'' Čelić. Pokrovitelji su: Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Vlada Tuzlanskog kantona i općina Čelić. Svečano otvaranje predviđeno je za četvrtak 24.05.2012. godine u 12,00 sati u krugu Fabrike za preradu voća i povrća u Čeliću.  
Program:







Održan okrugli sto


U organizaciji IO 23. Privredne manifestacije ''Dani jagodastog voća BiH'', održan okrugli sto na kome je aktuelizirano pitanje ''Formiranja zadruga i zadružno djelovanje. U radu okruglog stola učestvovali su: Suad Selimović, predstavnik kantonalne privredne komore Tuzla, Nagib Hadžić, predstavnik zadružnog saveza Bosne i Hercegovine, Edin Ajanović, predsjedavajući Općinskog vijeća Čelić, te predstavnici zadruga općine Čelić. Pored učesnika, okruglom stolu prisustvovali su i Općinski načelnik sa saradnicima i jedan broj poljoprivrednih proizvođača.

16. svi 2012.

PM ''Dani jagodastog voća BiH'' na sajmu u Lukavcu


I ove godine 23. Privredna manifestacija ''Dani jagodastog voća Bosne i Hercegovine'' uspješno je predstavljena i promovisana na sajmu turizma ''List 2012'', održanom od 10 do 12 maja u Lukavcu. Tokom trajanja ove veoma značajne sajamske manifestacije, naš štand sa jagodama posjetili su brojni prisutni kojima su podijeljeni promotivni materijali koji govore o ovoj po svom sadržaju jedinstvenoj i vodećoj manifestaciji u BiH i regionu. 23. PM ''Dani jagodastog voća BiH'' Čelić 2012. održat će se 24 i 25 maja.
''Jagodasto voće'',  naše sudbinsko određenje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

15. svi 2012.

Potpisivanje Ugovora o stipendiranju studenata


Općinska Služba za opću upravu, društvene djelatnosti i boračka pitanja, obavještava sve studente koji su ostvarili studensku stipendiju općine Čelić da je u toku potpisivanje Ugovora o stipendiranju studenata. Ugovori se potpisuju u prostorijama općine Čelić, kancelarija pisarnice broj: 206 -  II sprat. Konačan spisak studenata koji su ostvarili pravo na studensku stipendiju za školsku 2011/2012 godinu, istaknut je na oglasnoj tabli općine Čelić.    

11. svi 2012.

Održan okrugli sto


U okviru 23. Privredne manifestacije ''Dani jagodastog voća BiH'', jučer je (10.05.2012. godine) u amfiteatru općine Čelić, održan Okrugli sto s temama: ''Stanje u proizvodnji i prometu sadnog materijala jagodastog voća u BiH'' i ''Uzgoj američke borovnice''. Pokrovitelji okruglog stola bili su: općina Čelić i USAID/Sida FARMA projekt. Nakon uvodnih izlaganja, prezentaciju tema održali su, Adnan Hodžić dip.ing polj., predstavnik Udruženja ''Bosper'' i DOO ''Plant'' Tuzla i Adnan Maličević prof. s poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo.

9. svi 2012.

Prijava za učestvovanje

23. Privredna manifestacija "Danim jagodastog voća" Bosne i Hercegovine.
Pozivamo sve zainteresirane izlagače da uzmu ućešće na 23. PM "Danim jagodastog voća" Bosne i Hercegovine.
Prijava za ućešće se nalazi na adresi: http://goo.gl/Sb7c0

Održana 3. Berza jagoda


U okviru 23. Privredne manifestacije ''Dani jagodastog voća BiH'' u Čeliću je 7. maja 2012. godine u krugu Fabrike za preradu voća i povrća, održana 3. Berza jagode. Više od 100 poljoprivrednih proizvođača jagodastog voća i šest disributera, uzelo je učešće na Berzi kako bi razgovarali o kvalitetu, količinama i cijeni ovogodišnje jagode. Istu je otvorio direktor Privredne komore Suad Selimović, a prisutnima su se pored ostalih obratili načelnik općine Čelić, Sead Muminović, te nekoliko predstavnika disributera. 

4. svi 2012.

Poziv za proizvođače jagodastog voća


Pozivamo sve zainteresovane proizvođače jagodastog voća (jagode, maline, kupine i ribizle) da se prijave za izložbu koja će se održati u sklopu 23. Privredne manifestacije ''Dani jagodastog voća BiH'' Čelić 2012. Izložba ima takmičarski karakter, što znači da će se najuspješnijim izlagačima jagodastog voća, dodijelit prigodna priznanja i nagrade. Prijave i bliže informacije mogu se dobiti u prostorijama Službe za privredu, promet i razvoj općine Čelić. Rok za dostavu prijave je do 18. maja 2012. godine, a rok za dostavu eksponata je 23. maj 2012. godine od 16,00 do 19,00 sati. Prijem eksponata će se vršiti u krugu fabrike za preradu voća i povrća u Čeliću. Više informacija mogu se dobiti na telefone: 035/668-664 i 668-676.    

3. svi 2012.

31. sjednica Općinskog vijeća Čelić


31. sjednica Općinskog vijeća Čelić, održat će se u srijedu 09. maja 2012. godine sa početkom u 10,00 sati u Amfiteatru Općinskog vijeća u Čeliću. Na predloženom dnevnom redu nalazi se 11 tačaka o kojima će vijećnici raspravljati. Između ostalog, vijećnici će razmatrati: Izvještaj o izvršenju budžeta općine Čelić za period od 01.01. do 31. 12. 2011. godine, te prijedlog izmjene i dopune budžeta općine Čelić za 2012. godinu.
Dnevni red: