11. svi 2012.

Održan okrugli sto


U okviru 23. Privredne manifestacije ''Dani jagodastog voća BiH'', jučer je (10.05.2012. godine) u amfiteatru općine Čelić, održan Okrugli sto s temama: ''Stanje u proizvodnji i prometu sadnog materijala jagodastog voća u BiH'' i ''Uzgoj američke borovnice''. Pokrovitelji okruglog stola bili su: općina Čelić i USAID/Sida FARMA projekt. Nakon uvodnih izlaganja, prezentaciju tema održali su, Adnan Hodžić dip.ing polj., predstavnik Udruženja ''Bosper'' i DOO ''Plant'' Tuzla i Adnan Maličević prof. s poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo.
Pored predavača, okruglom stolu prisustvovali su i: predstavnici Kantonalne uprave za poljoprivredno inspekcijske poslove Tuzla, predstavnik USAID/Sida ''Farma projekta'', Velibor Trifković, predstavnik Poljoprivrednog zavoda Tuzla, Općinski načelnik Sead Muminović sa saradnicima i veći broj poljoprivrednih proizvođača sa područja općine Čelić. Od strane prisutnih poljoprivrednih proizvođača postavljeno je više pitanja na koja su dobili odgovore, čime su otklonjene temeljne dileme u proizvodnji jagodastog voća. U drugom dijelu prezentacije okruglog stola, učesnici su izašli na jednu od ukupno dvije parcele sa zasadima borovnice u Ratkovićima, gdje su dobili dodatne informacije po pitanju uzgoja iste.   
Kao zaključci, okruglog stola, doneseni su:
  1. Da se na području općine Čelić, aktivnije krene u proizvodnju (uzgoj) borovnice.
  2. Po pitanju uzgoja borovnice nastaviti educirati poljoprivredne proizvođače putem savjetovanja, okruglih stolova, kao i obezbjeđenjem edukativnih materijala.
  3. U cilju da se održi kontinuitet kvaliteta zasada jagoda, potrebno je iznači mogučnosti za što bolju i kvalitetniju sveukupnu proizvodnju sadnog materijala na općini Čelić.

Nema komentara:

Objavi komentar