9. svi 2012.

Održana 3. Berza jagoda


U okviru 23. Privredne manifestacije ''Dani jagodastog voća BiH'' u Čeliću je 7. maja 2012. godine u krugu Fabrike za preradu voća i povrća, održana 3. Berza jagode. Više od 100 poljoprivrednih proizvođača jagodastog voća i šest disributera, uzelo je učešće na Berzi kako bi razgovarali o kvalitetu, količinama i cijeni ovogodišnje jagode. Istu je otvorio direktor Privredne komore Suad Selimović, a prisutnima su se pored ostalih obratili načelnik općine Čelić, Sead Muminović, te nekoliko predstavnika disributera. 
Tokom razgovora od strane poljoprivrednih proizvođača istaknuta su dva problema, a koja se odnose na isplatu posticaja u poljoprivredi za 2011. godinu od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i kvalitet sadnog materijala. U nastavku Berze, predložene su i prosječne cijene u toku sezone berbe jagoda, za konzumnu jagodu u iznosu 1,90 KM/kg.    
Doneseni zaključci:
  1. Da se prvenstveno isplate posticaji u poljoprivredi za 2011. godinu od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
  2. U cilju da se održi kontinuitet kvaliteta zasada jagoda potrebno je angažovati stručno lice na nivou Općine koje će pratiti stanje sadnog materijala jagode i jagodastog voća.

Nema komentara:

Objavi komentar