28. svi 2012.

Najuspješniji proizvođači jagodastog voća


Za najuspješnije proizvođače  jagodastog voća, dodijeljene su plakete i prigodne nagrade. U ime organizatora, nagrade je uručio prof. dr. Mirsad Kurtović, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo. Prva nagrada Plaketa ''Zlatna jagoda'' dodijeljena je Cifrić Admiru iz Čelića, za ukupne postignute rezultate u proizvodnji jogodastog voća. Nagrađeni ima zasađenu jagodu sorte ''Cleri'' i Maya'' na površini od 10 dunuma, primjenjujući savremeni sistem uzgoja na foliji uz navodnjavanje sistemom kap po kap. Prinosi koje se mogu ostvariti su oko 2500 kg po dunumu. Druga nagrada Plaketa ''Srebrna jagoda'' dodijeljena je Ahmetović Huseinu iz Ratkovića.
Nagrađeni ima zasađenu jagodu sorte ''Maya'' na površini 3,5 dunuma uz primjenu savremenog sistema uzgoja. Treća nagrada Plaketa ''Bronzana jagoda'' dodijeljena je Idrizović Edhemu iz Brnjika. Nagrađeni ima zasađenu jagodu sorte ''Cleri'' i ''Maya'' na površini od 3,0 dunuma uz primjenu savremenog sistema uzgoja. Plaketu ''Zlatna malina'' pripala je Mehikić Nedimu iz Koraja opština Lopare, za ukupne rezultate u proizvodnji maline. Nagrađeni ima zasađenu malinu sorte ''Miker'' na površini od 2,0 dunuma uz primjenu savremenih metoda uzgoja i navodnjavanja. Prinosi koje se očekuju su oko 2000 kg po dunumu. Plaketa ''Zlatna kupina'' dodijeljena je Kahrimanović Hajrudinu iz Čelića. Nagrađeni ima zasađenu kupinu sorte ''Džambo'' na površini od 2,0 dunuma uz primjenu savremenih metoda uzgoja i navodnjavanja.
Dodijeljene su i Plakete za podizanje novih zasada borovnice i trešnje. Na osnovu Odluke Komisije. Plaketu za podizanje novog zasada borovnice  dobio je Bešić Galib iz Ratkovića. Nagrađeni ima zasađenu borovnicu sorte ''Blucrop'' i ''Patriot'' na površini od 1.0 dunuma uz primjenu savremenih metoda uzgoja i agrotehničkih mjera. Očekivani prinosi u drugoj godini su oko 700 kg/dunumu. Plaketu za podizanje novog zasada trešnje dodijeljena je Husejnagić Kasimu iz Brnjika za zasađenu trešnju sorte ''Burlat'' i ''Merkades'' na površini od 0,5 hektara. Primjenjuje savremene metode uzgoja i agrtehničkih mjera.

Nema komentara:

Objavi komentar