4. srp 2012.

Mjere za sprečavanje širenja ambrozije


U skladu sa Odlukom o mjerama za sprečavanje širenja i uništavanja korovske biljne vrste-Ambrosia Artemisiifolia L . /Ambrozija/ (''Sl. novine FBiH'', broj: 89/11) propisuju se mjere za sprečavanje širenja suzbijanjem i uništavanjem korovske biljne vrste Ambrosia Artemisiifolia L.- Ambrozija, utvrđuju lica dužna da provedu mjere i određuje nadzor nad provođenjem iste, a suzbijanje i uništavanje ambrozije, prema navedenoj Odluci, vrši se na površinama: poljoprivrednog, šumskog, građevinskog i vodnog zemljišta. Lica koja su dužna da provode mjere za sprečavanje širenja i uništavanja ambrozije su:
1) Vlasnici i korisnici poljoprivrednog zemljišta-obrađenog i neobrađenog (njive, voćnjaci, vinogradi, vrtovi i bašte, livade i drugo) i zapuštenih površina poljoprivrednog zemljišta;
2) Vlasnici i korisnici šumskog zemljišta (šuma i lovišta);
3) Vlasnici i korisnici građevinskog zemljišta-izgrađenog i neizgrađenog:
4) Subjekti koji upravljaju vodotokovima i kanalima i površinama uz vodotoke i kanale;
5) Subjekti koji održavaju površine uz javne puteve, ceste i željezničke pruge;
6) Subjekti koji upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima, grobljima i drugim zelenim površinama;
7) Vlasnici i korisnici zapuštenih površina, zemljišnih površina pored puteva, staza, kao i utrina, degradiranih pašnjaka, zapuštenih parkova, iskrčenih mjesta u šumama i drugo.
Vlasnici, korisnici i subjekti prethodno navedeni, dužni su da u toku vegetacijske sezone, u više navrata u periodu od aprila do kraja juna, prije fenološke faze cvjetanja, pa sve do oktobra, na površinama, redovno suzbijaju i uništavaju ambroziju.
Prema vlasnicima, korisnicima i subjektima iz navedene Odluke za koje se inspekcijskim nadzorom utvrdi da ne poduzimaju mjere suzbijanja i uništavanja ambrozije, nadležni inspektor poduzima mjere u skladu sa čl.108. i 135. Zakona o inspekcijama u FBiH (''Sl. novine FBiH'', broj: 69/05).

Nema komentara:

Objavi komentar