10. svi 2010.

Historija Privredne manifestacije ''Dani jagodastog voća BiH''

DAni jagodastog-1Onaj ko nezna kakvu je i koliku ulogu jagoda odigrala u životu poljoprivrednog proizvođača ovoga kraja i šta se očekuje i zasigurno računa u vezi sa ovom voćkom, mogao bi pomisliti da je Privredna manifestacija ''Dani jagodastog voća BiH'', kojoj je od daleke 1980 godine domaćin tada neveliki Čelić, pomalo isforsirana manifestacija.Međutim, svi oni koji su došli u Čelić, čuli su pomalo nestvarnu priču o jagodi i poljoprivrednom proizvođaču kojem ona daje najslađe poljoprivredne plodove i saznali da od nje direktno živi i zavisi izuzetno veliki broj ovdašnjih poljoprivrednih proizvođača, lako su zaključili da se jedna privredna i poslovna manifestacija, održava na pravom mjestu i sa valjanim razlozima, kao što je ''dalja afirmacija postignutih rezultata u proizvodnji, preradi i prometu jagodastog voća i daljem unapređivanju te proizvodnje na području sjeveroistočne Bosne''.



Predstavnici blizu tridesetak radnih i zadružnih organizacija, ustanova, institucija i organa vlasti od Zvornika, Kalesije, Srebrenika i Tuzle do Brčkog, Bijeljine, Ugljevika i Lopara, potpisali su 1981 godine, Samoupravni sporazum o organizovanju Privredne manifestacije'' Dani jagodastog voća BiH'' u Čeliću.
U prvi neizvijesni eksperiment kada je u pitanju jagdasto voće, nikako ne računajući na neki ozbiljni prodor i svakako ne sanjajući šta će se događati u kasnijim godinama, ušla je čelićka Poljoprivredna zadruga, najzaslužnija za prvi poljoprivredni bum što ga je načinila JAGODA u ovim krajevima, već davne 1951 godine. Tada je ona iz Čačka dovezla dvije hiljade sadnica sorte ''madam muto'' i pomalo stidljivo iščekivala šta će da bude. Koju godinu kasnije prve jagode na vlastitim posjedima proizveli su Hakija Balić, Salko Šadić i Atif Pirić iz Čelića. Ostalo je sjećanje da su prvi proizvođači jagoda u ovom kraju, plašeći se konkurencije, pomalo ljubomorno krili svoje nove poslovne bilanse. Šansa je međutim bila na vidiku i poljoprivrednici je nisu propustili. Sve je više bilo jagodnjaka na području kako čelićke, tako i korajske zadruge. Jagoda je iz temelja promijenila život stotinama porodica ovoga kraja. A u svemu tome i te kako značajnu ulogu imala je i Fruktalova Tvornica za preradu voća i povrća ''Frigos'' iz Čelića, izgrađena 1972 godine.
Prva Privredna manifestacija ''Dani jagodastog voća BiH'', održana je 14 i 15 juna 1980 godine. U kontinuitetu je organizirano 10 manifestacija. Nakon pauze od 10 godina, 2000 godine na incijativu Općinskog načelnika Seada Muminovića, obnovljen je nastavak iste sa novim sadržajima. U nizu je organizirano 10 manifestacija, svaka naredna je bila veća i sadržajnija od prethodne.
-Privredna manifestacija ''Dani jagodastog voća BiH''  je bila i biće najbolji ambasador općine Čelić i Bosne i Hercegovine u regionu. Rasla je, razvijala se i mijenjala lik tokom decenija, u skladu sa dešavanjima, razvojem, usponima i transformacijama u agreraru. Postala je zaštitni znak Čelića, kao prestižno mjesto za prezentaciju i razvoj agrobiznisa. Mjesto je susreta na koje svi dolaze sa dobrim namjerama, a odlaze sa novim vrijednostima, novim poslovnim kontaktima, a mi ćemo se truditi da to tako i ostane- rekao je Općinski načelnik Sead Muminović.

Nema komentara:

Objavi komentar