29. velj 2012.

Čestitka u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine


U povodu 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercgovine, svim građanima općine Čelić i Bosne i Hercegovine upućujemo srdačne čestitke.

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH

U povodu obilježavanja 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, danas je u amfiteatru općine Čelić sa početkom u 13 sati, održana Svečana akademija na kojoj su prisustvovali predstavnici javnog i političkog života, te građani općine Čelić. Bila je ovo prilika da se još jednom istakne značaj ovog datuma za nezavisnu i suverenu državu BiH.
Ovo je za nas koji Bosnu i Hercegovinu doživljavamo kao svoj domovinu jedan od najznačajnih dana u godini. To je dan kada je 1. marta 1992. godine 64,31 posto građana na referendumu izglasalo nezavisnost Bosne i Hercegovine od bivše SFRJ, što je dovelo do njenog međunarodnog priznavanja i obnove hiljdudugogodišnje državnosti.Sjećanjem na ovaj historijski datum, kao i na godine u

24. velj 2012.

Aktivnosti Općinskog štaba civilne zaštite

U skladu sa preporukama Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite, Općinski štab civilne zaštite je pokrenuo više aktivnosti na prevenciji od mogućih poplava na području općine Čelić. Pored ostalih, izvršen je obilazak i uvid u stanja riječnih vodotoka i brana, nakon čega je ugovoreno, izvođenje neophodnih radova. Prioritetni radovi sa ciljem čišćenja i bolje prohodnosti, trenutno se izvode u Čeliću na riječnom vodotoku i branama Čelićke rijeke, zatim Jurjevačkom potoku u Brnjiku, te na lokaciji Brana na rijeci Šibošnica u Vražićima.

23. velj 2012.

Prestanak stanja prirodne nesreće

Na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite, Općinski načelnik Sead Muminović je u srijedu /22. februara/, donio Odluku o prestanku stanja prirodne nesreće na području općine Čelić, uzrokovane velikim sniježnim padavinama i niskim temperaturama.

U skladu sa ovom Odlukom stavlja se van snage Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće na području ove Općine od 06. februara 2012. godine.

Saopćenje za javnost Službe za privredu

U skladu sa instrukcijom Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Služba za privredu, promet i razvoj općine Čelić, obavještava pravna i fizička lica koja su predala zahtjev za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata u općini Čelić, da su na osnovu člana 14. Pravilnika o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata dužna do 31.03.2012. godine, dostaviti podatke o:
a) Poljoprivrednim kulturama zasijanim na poljoprivrednom zemljištu u tekućoj godini,
b) Trenutnom stanju i promjeni vrste i brojnog stanja stoke
c) Promjeni zemljišnog posjeda i osnova korištenja posjeda poljoprivrednog zemljišta.
Podaci se dostavljaju svakim radnim danom u nadležnu Općinsku službu.
Općinska služba za privredu, promet i razvoj apeluje na građane da izvrše potrebne radnje kako bi ostvarili pravo na poticaje u oblasti poljoprivredne proizvodnje. U protivnom lica koja to ne urade, neće moći ostvariti pravo na novčanu podršku u tekućoj godini.

21. velj 2012.

Održano savjetovanje u Vražićima

U okviru Programa zimske edukacije u Vražićima je 17. februara tekuće godine, održano stručno savjetovanje za poljoprivredne proizvođače sa područja ove i mjesnih zajednica Brnjik i Velino Selo, koje su zajednički realizovali Udruženje građana ''Zelena oaza'' Čelić, Općinska služba za privredu, promet i razvoj i Poljoprivredni zavod Tuzla.
Na savjetovanju su obrađene teme: proizvodnja kukuruza i preporuke ''ZP'' hibridi za predstojeću sjetvu u 2012 godini, rezultati ispitivanja savremenih hibrida kukuruza, zaštita strnih žita i kukuruza od korova i štetnika, te način i uslovi za ostvarivanje novčanih podrški u 2012. godini. Za predavače su bili angažovani stručnjaci iz ove oblasti; dr. polj. nauka Dragiša Lopandić, dip.ing, polj. Edib Bihorac, mr.polj. nauka Husejn Berberović i dip. ing. polj. Rečko Mehović.

20. velj 2012.

Javni poziv za investitore

Na osnovu člana 41. Statuta općine Čelić , a u vezi sa Zaključkom općinskog Vijeća donesenog na 7. vanrednoj sjednici održanoj 01. 02.2012. godine, načelnik općine upućuje javni poziv investitorima koji žele ulagati u pokretanje proizvodnje Fabrike za preradu voća i povrća u Čeliću.
Javni poziv možete pogledati na: http://goo.gl/S7w0F

Konkurs za dodjelu stipendija

Na osnovu člana 7. Odluke o stipendiranju studenata („Službeni glasnik općine Čelić“, broj: 4/99), članova 2. i 5. Odluke o utvrđivanju liste visokoobrazovanih deficitarnih kadrova („Službeni glasnik općine Čelić“; broj: 6/01), Općinski Načelnik  raspisuje konkurs za dojelu stipendija studentima sa područja općine Čelić.  Tekst možete pogledati na linku: http://goo.gl/pBD63

14. velj 2012.

Javni poziv građanima za učešće u zaštiti i spašavanju

Shodno proglašenju stanja prirodne nesreće na području općine Čelić, uzrokovane velikim sniježnim padavinama i niskim temperatrama, Općinski štab civilne zaštite Čelić u cilju prevazilaženja trenutne situacije na terenu, poziva sve građane sa područja općine Čelić, da se odmah aktiviraju i angažuju u provođenju svojih prava i dužnosti u zaštiti i spašavanju, utvrđenih Zakonom (čl. 7., 10., 11., 17., i čl. 41.).
Svi građani sa područja općine u odnosu na zaštitu i spašavanje od prirodnih nepogoda i drugih nesreća, imaju prava i dužnosti, utvrđene u odredbama Zakona i drugih propisa:

13. velj 2012.

Iz izvještaja Općinskog štaba CZ

U dane vikenda na području općine Čelić palo je oko 25 cm novog snijega. Trenutno stanje u ovoj Općini u odnosu na prethodne dane je dosta složenije. Općinski štab CZ poduzeo je niz aktivnosti na ublažavanju posljedica trenutne situacije. Na terenu su mobilne ekipe i sva raspoloživa mehanizacija, obavljaju se radovi na uklanjanju snijega. Najteža situacija je na prilazima do najudaljenijih dijelova naselja u MZ Drijenča, naselju Visori i Sitari, te Gornji Humci. Regionalni putevi prema Tuzli i Brčkom su prohodni uz otežano odvijanje saobraćaja. Snabdjevenost vodom je uglavnom uredno, osim pojedinih dijelova u naseljima Brnjik, Nahvioci i Velino Selo, gdje je prisutan problem

12. velj 2012.

Nastava u osnovnim i srednjim školama TK od srijede

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona, Nađa Avdibašić Vukadinović, nakon konsultacija sa komandantom Kantonalnog štaba civilne zaštite, načelnicima općina i direktorima škola, donijela je Odluku da se nastava u svim osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona nastavlja u srijedu 15. februara 2012. godine. U slučaju pogoršanja vremenskih prilika, učenici i škole će biti blagovremeno informisani o novom odlaganju nastave.

8. velj 2012.

Općinski štab CZ u stalnom zasijedanju

U okviru Općinskog štaba CZ koji je u stalnom zasijedanju, analizirano je stanje na terenu i provođenje mjera zaštite od posljedica snijega i sniježnih nanosa na području općine Čelić. Na otklanjanju posljedica prirodne nesreće angažovana su sva raspoloživa sredstva i ljudski resursi, te preduzeća i druga pravna lica, državni organi i građani sa područja općine Čelić za koje OŠCZ procijeni da je neophodno. Trenutno stanje na terenu: Služba za održavanje puteva je mobilna, tokom protekle noći uloženi su maksimalni napori da se očiste lokalni putevi do najudaljenih dijelova naselja MZ Drijenča, zatim Visora i Sitara. Regionalni putevi prema Tuzli i Brčkom su uz opreznu vožnju prohodni. Stanje zdravstvene zaštite se odvija normalno.

7. velj 2012.

Proglašeno stanje prirodne nesreće

Jučer, u poslije podnevnim satima, načelnik općine Čelić Sead Muminović je, na osnovu Prijedloga Općinskog štaba civilne zaštite, proglasio stanje prirodne nesreće zbog obilnih snježnih padavina i niskih temeperatura. Sniježni prekrivač je u visinskim područjima općine Čelić, dostigao visinu oko 80 cm, zbog čega su pojedina naselja, skoro odsječena. U otklanjanju posljedica od prirodne nesreće, angažovani su: Štab civilne zaštite, Služba civilne zaštite, Služba za komunalne i građevinske poslove i JKP ''Čistoća''. Pozivaju se vlasnici i korisnici svih stambenih i poslovnih zgrada i objekata da postupe po Odluci o vršenju komunalnih djelatnosti i komunalnom redu i čiste snijeg ispred svojih objekata. Štab civilne zaštite će blagovremeno obavještavati javnost o toku ovih aktivnosti.

6. velj 2012.

Poziv Općinskog štaba CZ

Pozivaju se građani i pravna lica općine Čelić da u skladu sa obavezama utvrđenim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara, uzmu aktivno učešće u uklanjanju snijega, ispred objekata stanovanja, odnosno poslovnih objekata i objekata koje koriste.
Također, pozivamo stanovništvo da uslijed niskih temperatura i klizavih putnih komunikacija ograniče kretanje, radi lične sigurnosti.
Vlasnici motornih vozila da prilikom parkiranja automobila obrate pažnju da ista parkiraju propisno iz razloga kvalitetnog čišćenja putnih komunikacija od snijega.

Održana sjednica Općinskog štaba CZ

Na današnjoj sjednici Štaba civilne zaštite općine Čelić, kojom je predsjedavao komandant Štaba, Općinski načelnik Sead Muminović, razmatrano je stanje na prostoru ove Općine, nakon proglašenja prirodne nesreće izazvane sniježnim padavinama na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine. Pošto su predočene informacije sa terena, konstatovano je da je stanje na prostoru općine Čelić naspram vremenskih prilika trenutno zadovoljavajuće.

3. velj 2012.

Održana savjetovanja za poljoprivrednike

Udruženje građana ''Zelena oaza'' Čelić u saradnji sa Općinskom službom za privredu, promet i razvoj i Poljoprivrednim zavodom Tuzla, organizator je stručnih savjetovanja iz oblasti poljoprivrede održanih 31. januara i drugog februara tekuće godine u prostorijama škola u Šibošnici i u Donjim Humcima. Oko 80 zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača sa područja ovih i mjesnih zajednica: Nahvioci, Drijenča, Gornji Humci i Sitari, bili su informisani o slijedećim temama:
Proizvodnja kukuruza i preporuke ''Pioneer'' sjeme za predstojeću sjetvu u 2012. godini. Predavač: dip. ing. polj. Emir Husika Proizvodnja stočne hrane i ishrana krupne stoke (silaža i senaža).Predavač: dip. ing. polj. Mahmutović VehidZaštita strnih žita i kukuruza od korova i štetnika. Predavač: mr. polj. Husejn Berberović Način i uslovi za ostvarivanje novčanih podrških u 2012.god. - dip. ing. polj. Rečko Mehović-Edukacija poljoprivrednih proizvođača, radi postizanja potrebne kvalitete proizvoda za sve zahtjevnije tržište hrane, osnovni je cilj organizacije savjetovanja, koja će prema riječima organizatora biti nastavljena.

Registracija poljoprivrednih proizvođača

Sa 31.12.2011. godine, Općinska služba za privredu, promet i razvoj općine Čelić, uspješno je okončala projekt registracije poljoprivrednih proizvođača sa područja ove Općine. Tokom realizacije projekta, prikupljeni su potrebni podaci i isti su uneseni u registar gazdinstava i registar klijenata. Trenutno u skladu sa zakonom, uputama i pravilnikom o upisu u registar poljoprivrednih gazdinastava i klijenata u toku je ažuriranje podataka na poljoprivrednim gazdinstvima. S tim u vezi pozivaju se sva registrovana lica da se do 31. marta 2012. godine, jave u nadležnu Općinsku službu. Lica koja to ne urade neće moći ostvariti pravo na novčanu podršku u 2012. godini.

2. velj 2012.

Održana 7. vanredna sjednica Općinskog vijeća Čelić

Na jučer, održanoj sedmoj vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Čelić, razmatrana je Presuda Kantonalnog suda Tuzla u vezi sa izlučivanjem imovine Fabrike za preradu voća i povrća u Čeliću. Nakon šire rasprave, usvojena je Odluka o visini naknade za korištenje sredstava općine Čelić u ovoj Fabrici, te je zaključeno da općina Čelić u cilju pokretanja proizvodnje, uputi Javni poziv svim potencijalnim ulagačima i evidentiranim stečajnim povjeriocima koji žele ulagati u Fabrici, a u postojećim zakonskim mogućnostima. Na sjednici je također zaključeno, da se pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti i naknade štete odgovornim licima koji su doveli do ove stuacije, te s tim u vezi zadužuje se Općinsko pravobranilaštvo i Općinske službe da utvrde sve relevantne okolnosti koje su dovele do nastanka štete. Zbog velikog interesovanja, na sjednici je bio prisutan veći broj radnika Fabrike za preradu voća i povrća u Čeliću, poljoprivrednih proizvođača i građana ove Općine