29. velj 2012.

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH

U povodu obilježavanja 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, danas je u amfiteatru općine Čelić sa početkom u 13 sati, održana Svečana akademija na kojoj su prisustvovali predstavnici javnog i političkog života, te građani općine Čelić. Bila je ovo prilika da se još jednom istakne značaj ovog datuma za nezavisnu i suverenu državu BiH.
Ovo je za nas koji Bosnu i Hercegovinu doživljavamo kao svoj domovinu jedan od najznačajnih dana u godini. To je dan kada je 1. marta 1992. godine 64,31 posto građana na referendumu izglasalo nezavisnost Bosne i Hercegovine od bivše SFRJ, što je dovelo do njenog međunarodnog priznavanja i obnove hiljdudugogodišnje državnosti.Sjećanjem na ovaj historijski datum, kao i na godine u


 kojima je branjeno ono za što su se tada izjasnili građani ove domovine, želimo snažno izraziti našu spremnost i opredjeljenost u izgradnji stabilne i moderne evropske Bosne i Hercegovine, rekao je u uvodnom dijelu, moderator ove svečanosti, Predsjedavajući Općinskog vijeća Edin Ajanović.Prisutnima se prigodnim referatom, obratio i pomoćnik Općinskog načelnika Nermin Okanović, istakavši historijski značaj referenduma o nezavisnosti BiH po pitanju državno pravnog kontinuiteta naše zemlje. U okviru programa obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, delegacije sastavljene od predstavnika općine Čelić i boračkih organizacija, položili su cvijeće na centralno spomen obilježje u centru Čelića.Učenjem fatihe odana je počast svim šehidima ipoginulim borcima.

Nema komentara:

Objavi komentar