14. velj 2012.

Javni poziv građanima za učešće u zaštiti i spašavanju

Shodno proglašenju stanja prirodne nesreće na području općine Čelić, uzrokovane velikim sniježnim padavinama i niskim temperatrama, Općinski štab civilne zaštite Čelić u cilju prevazilaženja trenutne situacije na terenu, poziva sve građane sa područja općine Čelić, da se odmah aktiviraju i angažuju u provođenju svojih prava i dužnosti u zaštiti i spašavanju, utvrđenih Zakonom (čl. 7., 10., 11., 17., i čl. 41.).
Svi građani sa područja općine u odnosu na zaštitu i spašavanje od prirodnih nepogoda i drugih nesreća, imaju prava i dužnosti, utvrđene u odredbama Zakona i drugih propisa:


a) provoditi zaštitu i spašavanje (član 7. stav 1. Zakona),.. što se odnosi na ličnu i uzajamnu zaštitu na načelima saradnje, solidarnosti i uzajmnosti svih sudionika u sprečavanju, otklanjanju ili ublažavanju posljedica djelovanja prirodnih ili drugih nesreća.. (u ovome slučaju-snježna nepogoda)
b) provoditi ličnu i uzajmnu zaštitu građana (član 41. stav 1. Zakona). Ta zaštita se provodi u stambenim zgradama, javnim i drugim objektima, naseljima i pravnim osobama, a podrazumijeva: prvu pomoč i samopomoć, zbrinjavanje djece i nemoćnih osoba i druge žurne intervencije u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara.
Uzajamna je zaštita, odnosno međusobna pomoć koja se ostvaruje tako što bi svaki građanin trebao pružiti i neposrednu pomoć ne samo članovima svoje porodice već i drugim građanima kojima je ta pomoć potrebna, dakako ako građanin bude u prilici da tu pomoć može pružiti, osobito: u čišćenju snijega i leda ispred ulaza u kuće, ispred zajedničkih stambenih i drugih objekata, s krovova i parkinga; dostaviti hranu, vodu, lijekove i ogrjev, te pružiti smještaj potrebnima i ugroženima; sklanjati automobile radi omogućavanja organizovanog čišćenja i odvoza snijega; u čišćenju ulica, trotoara i trgova i slično.

Nema komentara:

Objavi komentar