20. sij 2011.

Edukacija poljoprivrednih proizvođača

slikaU cilju edukacije poljoprivrednih proizvođača na području općine Čelić, Općinska Služba za privredu, promet i razvoj u saradnji sa Poljoprivrednim zavodom Tuzla, planirala je niz stručnih savjetovanja iz oblasti poljoprivrede (ratarstvo, voćarstvo i stočarstvo) koja će biti održana tokom prvog kvartala 2011. godine na nekoliko lokacija ove Općine.
Teme iz oblasti ratarstva su: kukuruz i strna žita, krmno bilje, izbor sortimenta i zaštita od štetnika i korova u kukuruzu, tehnologija proizvodnje i zaštita povrća u plastenicima, uzgoj i zaštita kornišona na otvorenom polju.
Teme iz oblasti voćarstva su: zaštita u voćarstvu, rezidba u voćnjacima, proizvodnja i zaštita jagode, ishrana i održavanje voćnjaka, opći principi intenzivne proizvodnje krošnjastog voća (jabuke, kruške i šljive).


Teme iz oblasti stočarstva su: zasnivanje travnjaka i tehnologija proizvodnje travne silaže, način držanja i uslovi smještaja životinja, ishrana životinja, zemljište kao faktor u stočarskoj proizvodnji, tehnologija proizvodnje i pripremanje silaže.
Pored navedenih tema, nadležna Općinska služba će pripremiti i informaciju sa osvrtom na nove odredbe Zakona o novčanoj podršci u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, vezano za registraciju poljoprivrednih gazdinastava.
•    Prva edukacija poljoprivrednih proizvođača za područja Nahvioci, Drijenča i Šibošnica, održat će se u utorak 25.01.2011. godine u prostorijama škole u Šibošnici sa početkom u 11,00 sati. Za ovu priliku predviđena je među ostalim i prezentacija sjemenskog kukuruza linije ”Pioner” sa rezultatima i prinosima ovog sjemena na našem području.
•    Druga edukacija poljoprivrednih proizvođača za područja Donji i Gornji Humci, Sitari i Brezje, održat će se u četvrtak 03.02.2011. godine u prostorijama osnovne škole ''Humci'' u Humcima sa početkom u 11,00 sati. Za ovu priliku između ostalog predviđena je prezentacija sjemenskog kukuruza linije ”BC” sa rezultatima i prinosima ostvarenim na ovom području.
•    Treća edukacija poljoprivrednih proizvođača za područja Vražići, Velino Selo, Brnjik i Lukavica, održat će se u petak 11.02.2011. godine u prostorijama osnovne škole ”Vražići” u Vražićima sa početkom u 13,00 sati. Za ovu priliku predviđena je među ostalim i prezentacija sjemenskog kukuruza linije ”NS” i rezultati prinosa ovog sjemena na našem području.
•    Četvrta edukacija poljoprivrednih proizvođača za područja Čelić i Ratkovići, održat će se u petak 18.02.2011. godine u Amfitetaru općine Čelić u Čeliću sa početkom u 13,00 sati. Za ovu priliku pored ostalog predviđena je prezentacija sjemenskog kukuruza linije ”ZP” i rezultati prinosa ovih kukuruza na našem terenu.

Nema komentara:

Objavi komentar