24. tra 2009.

Jubilarna XX Privredna manifestacija''Dani jagodastog voća BiH'' Čelić, 29. - 30. maj 2009

Za vašu jednostavniju odluku o učešću na jubilarnoj XX  Privrednoj manifestaciji ''Dani jagodastog voća BiH'' u Čeliću, želimo podsjetiti:
Prvo značajnije susretanje sa jagodastim voćem poljoprivrednici ovoga kraja, ostvarili su krajem 50-tih godina putem ZZ ''Majevica-produkt'' Čelić koja je bila izvor saznanja o tehnologiji uzgoja, te koja je zbog ekonomskih opravdanosti mijenjala standard poljoprivrednika, njihov odnos prema zemljoradnji, tržištu i ukupnim društveno ekonomskim odnosima. Jagoda kao nešto novo nepoznato i riskantno postala je svakodnevnica jednog u početku manjeg broja, a kasnije većine domaćinstava, koji su imali barem nešto zemlje.  Uvijek je trebalo onih na koje se trebalo ugledati i potražiti savjet u proizvodnji zbog svega što je bilo novo. Zbog sve veće potražnje na domaćem i inostranom tržištu za jagodastim voćem, proizvodnja 70-tih do 80-tih godina, doživjela je vidnu ekspanziju na površinama oko 300 hektara, sa godišnjom proizvodnjom preko 2000 tona..


U tom pravcu zbog razvijene sirovinske osnove kao jednog od ključnih elemenata ekonomske opravdanosti i gradnje privrednih objekata, izgrađena je 1972. godine, Tvornica za preradu voća i povrća ''Frigos'' Čelić, kapaciteta 9000 tona, čime je riješena pretpostavka u otkupu tako velike proizvodnje jagodastog voća.
Nakon što je izrađen elaborat o opravdanosti održavanja i postojanja Privredne manifestacije ''Dani jagodastog voća'' Čelić, ista je dobila podršku o organizovanju. Prva privredna manifestacija, održana je 14 i 15 juna 1980 godine. U kontinuitetu je organizirano 10 manifestacija. Nakon pauze od 10 godina, 2000. godine, na inicijativu Općinskog načelnika Seada Muminovića, obnovljen je nastavak iste sa novim sadržajima. U nizu je organizovano 9 manifestacija, svaka naredna je bila veća i sadržajnija od prethodne.
Zbog čega vrijedi učestvovati na jubilarnoj XX Privrednoj manifestaciji ''Dani jagodastog voća BiH'' u Čeliću - 29. i 30. maja 2009. godine:
Prije svega zato što je ova Privredna manifestacija po svom sadržaju jedinstvena i jedna je sa najdužom tradicijom u Bosni i Hercegovini. Zato što je Čelić lider u proizvodnji i promociji najkvalitetnije jagode i sadnog materijala u Bosni i Hercegovini. Zato što se svake godine, na jednom mjestu okupi veliki broj poljoprivrednih proizvođača, prerađivača, poslovnih ljudi i predstavnika vlasti. Zato što naučno-stručna dostignuća iz oblasti proizvodnje, prerade, plasmana kako jagodastog, tako i ostalog voća, prezentiraju najviši eksperti sa univerziteta i agro-institucija iz zemlje i regiona. Zato što je ovo prilka da se obnove stari i uspostavljaju novi kontakti i prijateljstva, te zato što je i druga miva /voće/ važno, ali ''jagoda je jagoda''.

Nema komentara:

Objavi komentar