25. velj 2009.

Zaključci sa 2. vanredne sjednice Općinskog vijeća Čelić




Dana 24.02.2009. godine, održana je 2. vanredna sjednica Općinskog vijeća Čelić. Sjednica na kojoj su vijećnici analizirali trenutno stanje u kome se nalazi Fabrika za preradu voća i povrća u Čeliću.




1. Općinsko vijeće Čelić, traži od Općinskog načelnika, da u ime Općine Čelić, raskine Ugovor o privremenom korištenju imovine br.07-457/96 zaključen dana 01.06.1996. godine između ugovorenih strana općine Čelić- Sekretarijat za privredu, finansije i planiranje i d.o.o. ''Frigos'' Fabrika za proizvodnju i konzerviranje voća i povrća, a usljed povrede odredaba Ugovora od strane privremenog korisnika d.o.o. 'Frigos'', pobliže opisanih u samom ugovoru.

2. Općinsko vijeće Čelić upućuje zahtjev za povrat imovine koja je Ugovorom o privremenom korištenju imovine br. 07-457/96 zaključen dana 01.06.1996. godine, data na privremeno korištenje d.o.o. ''Frigos'' Čelić.

3. Općinsko vijeće Čelić, apeluje na sudstvo da se pokrenuti postupci vode i okončaju u zakonom propisanim rokovima, bez nepotrebnog odlaganja u cilju ekonomičnijeg i efikasnijeg okončanja započetih postupaka.

4. Općinsko vijeće Čelić, usljed:svjesnog odugovlačenja stečajnih postupaka, neizmirenja plaća i obaveza radnicima fabrike u visini najmanje plaće određene Zakonom, a koje ulaze u troškove stečajnog postupka,
Traži od Stečajnog sudije smjenu postavljenih stečajnih upravnika u cilju dalje zakonitosti sprovođenja stečajnog postupka.

5. Općinsko vijeće Čelić podnosi krivičnu prijavu protiv N.N. lica, koja su nesavjesnim i nezakonitim radom dovela u nepovoljan položaj radnike Fabrike za preradu voća i povrća u Čeliću, ne isplatom plaća i ostalih doprinosa, čiji su novčani iznosi svrstavaju u troškove stečajnog postupka.

6. Općinsko vijeće Čelić, traži od Kantonalnih i Federalnih nivoa vlasti aktivno ukljućivanje u problematiku Fabrike za preradu voća i povrća u Čeliću u cilju iznalaženja najpovoljnijih rješenja, te pozicioniranje 1.000.000,00 KM za pokretanje proizvodnje u predmetnoj Fabrici.

7. Zadužuje se Općinski načelnik da uz neophodnu stručnu pomoć poduzme sve aktivnosti kako bi se vratila imovina Fabrike za preradu voća i povrća u Čeliću na upravljanje općini Čelić, te da o preduzetim radnjama obavijesti Općinsko vijeće Čelić.

Nema komentara:

Objavi komentar