13. velj 2009.

Sastanak članova Tima za iznalaženje modela i načina za pokretanje proizvodnje u Fabrici za preradu voća i povrća Čelić

Radni sastanak, članova Tima za iznalaženje modela i načina za pokretanje proizvodnje u Fabrici za preradu voća i povrća Čelić, organizirao je Općinski načelnik Sead Muminović, a isti je održan u maloj sali općine Čelić, 10. februara 2009. godine.
Pošto je ovaj sastanak bio prvi u nizu sastanaka, cilj je bio da se članovi Tima imenovani od strane Premijera Federacije Bosne i Hercegovine i Premijera Tuzlanskog kantona, upoznaju sa predmetom ''Fabrike za preradu voća i povrća'' Čelić, kako bi isti u što kraćem roku izvršili analizu stanja i ponudili model i način za pokretanje proizvodnje u ovoj Fabrici, koja je trenutno u stečaju.


Sastanku su prisustvovali članovi Tima:
1.    Mr.sc. Ivica Cvjetković, pomoćnik Federalnog ministra trgovine,
2.    Vedad Hadžimusić, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
3.    Emina Selman, pomoćnik Federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za prehrambenu industriju.
4.    Prof. dr. Burgić Mustafa, savjetnik Premijera Tuzlanskog kantona za privredu
5.    Amir Hasić, Ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo TK
6.    Zijad Hasanhodžić, direktor Agencije za privatizaciju TK
7.    Sead Muminović, Općinski načelnik
8.    Mihaela Savčić, Općinski pravobranilac i
9.    Fahir Subašić, Poslanik Skupštine TK.
Od članova Tima, sastanku iz opravdanih razloga nije prisustvovao, Fuad Strik, savjetnik Premijera F BiH.
Sead Muminović, Općinski načelnik, upoznao je na početku sastanka prisutne sa materijalima koji se odnose na historijat ''Fabrike za preradu voća i povrća'' Čelić. U svojim izlaganjima Općinski načelnik se osvrnuo na period od organizovanja rada Fabrike poslije rata kao d.o.o. ''Frigos'', pa sve do posljednje presude po reviziji rješenja od strane Vrhovnog suda F BiH, kojim je nesporno utvrđeno postojanje prava Općine na upravljanju imovinom u ovoj Fabrici, kao i Rješenja Osnovnog suda Tuzla za naknadu troškova spora, od strane Općine.
Da su aktivnosti oko pokretanja proizvodnje u Fabrici za preradu voća i povrća u Čeliću, blisko vezane za aktivnosti koje će se provoditi oko okončanja svih sudskih postupaka, potvrdili su nam i prisutni učesnici sastanka, što je i rezultiralo da se donesu slijedeći zaključci:
1.    U cilju bržeg pokretanja proizvodnje u Fabrici za preradu voća i povrća iako svjesni kompleksnosti problema, nepohodno je ubrzavanje i okončavanje postupaka koji su ključni za rješavanje statusnih i imovinsko-pravnih odnosa preduzeća i Općine Čelić.
2.    Nivoi vlasti: Premijer F BiH, Ministar poljporivrede F BiH, Premijer Tuzlanskog kantona, Ministar poljoprivrede TK, Ministar pravosuđa TK, Skupština Tuzlanskog kantona, Općinski načelnik, i Općinsko vijeće, uputit će Urgenciju sudu za prioritet u cilju efikasnijeg rješavanja postupka u predmetu: Ps-272/04.
3.    Zadužuje se Općina Čelić da sačini Informaciju o fabrici koja bi sadržavala:
1.    Definisanje pozicije Općine i pozicije preduzeća
2.    Analizu okruženja
3.    Potencijali privrednog subjekta
4.    Tehnički i tehnološki kapacitet
5.    Kadrovski potencijal.
Analizu okruženja uradit će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona.
Kompletiranu Informaciju uputiti svim relevantnim faktorima (Premijeru TK, Premijeru F BiH, predstavnicima organa-članovima Radne grupe, Skupštini TK, radi poduzimanja neophodnih mjera.
4.    U okviru održavanja sastanaka u Ministarstvu pojoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK održat će se:
a) Pripremni sastanak u narednoj sedmici kome će prisustovati Ministri poljoprivrede, pravosuđa, Kantonalni pravobranilac, stečajni sudija i predstavnici Općine Čelić.
b) Ministarstvo poljoprivrede Tuzlanskog kantona je nosilac svih aktivnosti oko organizacije sastanka svih zainteresiranih strana u pokušaju iznalaženja sporazumnog rješenja parničnih postupaka i po potrebi angažirat će ostale učesnike Radne grupe.
Svi eventualno postignuti sporazumi moraju biti dostavljeni Kantonalnoj i Federalnoj vladi na verifikaciju.
Sporazumi moraju odražavati zakonito i prihvatljivo pravično rješenje za sve učesnike u postupku.
Tema sastanka bila bi:
''Analiza pravnog aspekta u slučaju Fabrike za preradu voća i povrća u Čeliću''.
Sastanku bi bile pozvane zainteresirane strane ''Frigos'', ''Fruteks'', Fabrika duhana Sarajevo, stečajni sudija, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo pravosuđa, Kantonalni pravobranilac i predstavnici Općine Čelić.
Preporučuje se kooptiranje predstavnika Ministarstva pravosuđa u Radnu grupu.
5.    Radna grupa za iznalaženje modela i načina za pokretanje proizvodnje u Fabrici za preradu voća i povrća u Celica,  sastat će se da sagleda sve informacije koje će sačiniti Općina Čelić do 26.02.2009. godine.
6.    Obavezuje se Općinski načelnik, da na pripremnom sastanku koji će organizirati Ministarstvo poljoprivrede TK, delegira pitanje dosuđenih troškova u korist tužitelja protiv Općine Čelić u iznosu od 1.062.994,90 KM, te da Radno tijelo bude upoznato o ovom pitanju.

Nema komentara:

Objavi komentar