13. ožu 2015.

Sve veće štete na području općine Čelić od poplava i klizišta

Stanje na prostoru općine Čelić u poslednja 24 sata karakterišu problemi sa klizištima i porasta nivoa rijeka Šibošnica i Gnjica. Kišne i snježne padavine koje su u toku noći obilno padale, dovele su do porasta nivoa rijeka Šibošnice, Gnjice i Čelićke rijeke. Nivo vode se zadržava u riječnom koritu ali najavljene padavine znatno mogu ugroziti stambene objekte u rječnom pojasu navedenih rijeka.
Lokalne putne komunikacije su oštećene na velikom broju mjesta što predstavlja problem odvijanja lokalnog saobraćaja. I dalje je najteža situacija na lokalnom putu Šibošnica-Drijenča-Obodnica-Tuzla koji je na nekoliko mjesta totalno uništen aktiviranjem klizišta pa se saobraćaj odvija uz velike teškoće. Situacija sa klizištima je veoma teška u Mjesnoj zajednici Vražići gdje je došlo do aktiviranja starih klizišta na lokacijama za Zavide, Ledenjike i Jesenike. Teška je situacija u Džihanima i Mahalama u Mjesnoj zajednici Čelić. Komunikacija Regionalnim putem Čelić-Šibošnica-Dokanj-Tuzla i Čelić-Šibošnica-Humci-Previle-Tuzla i dalje je izuzetno otežana.
Jedinice Civilne zaštite prate situaciju na terenu posebno stambenih objekata koji se nalaze u neposrednoj blizini klizišta i erozivnih rječnih korita.

Nema komentara:

Objavi komentar