21. srp 2014.

Izvještaj o stanju usjeva općini i prijedlozi narednih agrotehničkih mjera

U cilju utvrđivanja stanja na zasijanim i zasađenim parcelama na području općine Čelić , izvršen je uviđaj na terenu od strane stručnih lica Poljoprivrednog zavoda Tuzla ii uposlenika  općine Čelić.
Uviđaj je prvo izvršen u mjesnoj zajednici Brnjik na starom i novom zasadu jagode i na zasijanim parcelama pod kukuruzom.
Na starim zasadima jagode usjev se nalazi u fazi mirivanja poslije berbe sa optimalnim brojem listova i sporadičnom pojavom lisne pjegavosti.Planirati odstranjivanje slabih i eventualno obolelih biljaka . Na novom zasadu koji je zasađen na foliji po planu  izvršiti potrebno prihranjivanje i eventualno tretiranje (zalijevanje) biljaka fungicidima bolesti korjenovog sistema.
Kukuruz se nalazi u fazi intezivnog porasta i pojave prvih metlica. Stanje usjeva je jako dobro sa konstatacijom da se na plodnijim parcelama koje su bile predmet uviđaja može povećati sklop u sjetvi radi postizanja većeg prinosa. Zakorovljenost parcela je vrlo mala i nije primjećena pojava bolesti i štetočina.
Drugi obilazak je izvršen u M.Z.Vražići na zasadima višnje i šljive.
Zasadi višnje koji su obiđeni su starosti 5 do 7 godina.Zbog nemogućnosti pravovremenog tretmana protiv bolesti sušenja rodnih grančica ( monilijalaxa) došlo je do propadanja rodnih gračica na većini stabala. Berba uglavnom nije izvršena pa se na stablima još uvijek nalaze plodovi. Na ovom zasadu je po izjavi proizvođača izvršen tretman protiv bolesti i štetočina (dithan M45 +perfektion) Potrebno je ukloniti oboljele grančice da se smanji zaraza a pojedina stabla totalno ukloniti.
Obilaskom zasada šljive ustanovljeno je da je prinos višesrtuko smanjen lošim vremenskim prilikama, smanjenom oplodnjom i pojavom bolesti i štetočina koje nisu blagovremeno suzbijane. Na stablima ranijih sorti šljiva uočena je pojava truleži plpdova (botritiscinerea) koja je posljedica oštećenja insekata i prodora iste bolesti što znatno umanjuje kvalitet plodova. Kasnije sorte šljive treba tretirati, izvršiti tretiranje fungicidima u početku pojave plave boje na plodovima sljedećim fungicidima:
Dithan M 45 u koncentraciji 0,2 – 0,25% (20g/10l vode)
+ insegar  25 WG u koncentraciji 0,06% (6g u 10l vode) ili Match iste konc.
Druga opcija Switch 62,5 WG 0,1% (10g/10l vode
+ insegar  25 WG u koncentraciji 0,06% (6g u 10l vode) ili Match iste konc.
Ova tretiranja usmjerena su na zaštitu formiranog ploda od štetnika i  iste bolesti koja se se proširiti n plodove.

Nema komentara:

Objavi komentar