3. srp 2012.

Radno - intenzivni projekti u općini Čelić (MILP BiH)


Jučer (02.07.2012.) su u maloj sali općine Čelić, Općinski načelnik Sead Muminović, predstavnici Fonda otvoreno društvo BiH i izvođača radova (d.o.o. ''Papilon'' Čelić) potpisali ugovor o realizaciji radno-intenzivnog projekta, čija je osnovna svrha da u relativno kratkom vremenu omogući privremeno radno angažovanje i stvaranje dohotka za osobe sa evidencije lokalnog biroa za zapošljavanje, koje su najviše izložene negativnim uticajima ekonomske krize. Projektom će biti obuhvaćeni izgradnja mosta na rijeci Šibošnica, uređenje obale rijeke Šibošnice i platoa Šarene meraje.
Kroz ovaj projekat će biti ostvareno 7.390 radnih sati kroz privremeno radno angažovanje osoba sa evidencije lokalnog biroa rada, čime će 30.743 KM biti upotrebljeno za privremeno angažovanje radne snage. Planirano je da se projekat realizuje u periodu od dva mjeseca. Ukupna vrijednost projekta iznosi 93.381,21 KM, od čega je 62.241,56 KM obezbijedio Fond otvoreno društvo BiH, dok je općina Čelić obezbijedila 31.139,65 KM.
Pored ovog, u toku je realizacija još jednog radno-intenzivnog projekta u općini Čelić. Radi se o projektu ''Uređenje pješačke staze Šarena meraja – Begova voda – Humačko jezero. Vrijednost projekta je 48.985 KM. Od čega je Fond otvoreno društvo BiH obezbijedilo 37.758,44 KM, a općina Čelić 11.226,56 KM. Planirano je da se kroz ovaj projekat ostvari 5.834 radna sata kroz privremeno angažovanje lica sa evidencije lokalnog biroa rada. Radove izvodi  nvo ''United'' Vražići Čelić.
Projekti u općini Čelić se finansiraju iz sredstava Fonda za hitne namjene Fonda otvoreno društvo, koji je osnovao George Soros sa namjerom da podrži projekte u državama južne i srednje Evrope, koji treba da pomognu onim kategorijama stanovništva koje su najviše pogođene ekonomskom i finansijskom krizom.
Općina Čelić je, uz još 19 BiH općina identifikovana kao korisnik sredstava ovog Fonda, s obzirom na visok nivo nezaposlenosti i nizak nivo privrednih aktivnosti.

Nema komentara:

Objavi komentar