18. srp 2012.

Potpisan ugovor o izgradnji vodovoda i kanalizacije


U maloj sali općine Čelić, 17. jula 2012., potpisan je Ugovor o realizaciji projekta izgradnje vodosnabdijevanja i kanalizacije općine Čelić. Ugovor, vrijedan 3.111.802,57 EUR, u ime općine Čelić potpisao je Općinski načelnik Sead Muminović, a u ime izvođača radova, OSTAP Engineering Consulting GmbH, Heiligenstadter Str.51/3,1199 Wien, Austria, registarskog broja FN 123424 g., DI Christoph Gierlinger, ovlašteni predstavnik kompanije.
Do potpisivanja novog ugovora o izgradnji vodovoda i kanalizacije općine Čelić, došlo je nakon što je na 32 sjednici Općinskog vijeća Čelić, održanoj 02. jula, donesena Odluka
o poništavanju postupka Javnih nabavki o izboru izvođača radova na realizaciji ovog projekta, gdje je kao najpovoljni ponuđač bio izabran Alpine Bau GmbH, Hauptverwaltung/Head Office, alte Baudesstrase 10,5071 Wals bei Salzburg, (tom prilikom data je saglasnost na raskid Ugovora o izvođenju radova), a zatim donesena je i Odluka o ponavljanju odabira izvođača radova u postupku Javnih nabavki o izboru izvođača na pomenutoj realizaciji projekta. Postupak izbora izvođača radova treba da se obavi u skladu sa finansijskim okvirom prethodnog ugovora u iznosu od 3.111.802,57. EUR i obimu poslova i uslova poslova koji su bili određeni u prethodnom postupku, kao i mogućnosti što identničnijeg ugovora i svih drugih radnji kako bi došlo do relizacije projekta.
Radi podsjećanja, Vlada Republike Austrije, Ministarstvo za finansije i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za finansije i terezor, zaključili su u oktobru 2010. godine Ugovor o finansijskoj saradnji (''Agreement on Financial Co-Operation''), kojim je Vlada Republike Austrije spremna poduprijeti odobrenje ''tied aid credits'' Bosni i Hercegovini, koje refinansira Austrijska Kontrolna banka (''Oesterreichische Kontrollbank Aktiengesellschaft'' ili OeKB'') u razdobljuod dvije godine od dana stupanja na snagu navedenog ugovora.
U skladu sa Ugovorom o finansijskoj saradnji pojedine kredite iz odobrenog okvira odobravaju austrijske komercijalne banke državi Bosni i hercegovini. Sredstva iz odobrenih kredita koriste se za nabavku austrijskih roba i usluga (u skladu sa novim uslovima Austrijske Kontrolne banke-Osterreichischen Kontrolbank-OeKB).
U okviru gore opisanog Ugovora o finansijskoj saradnji Vijeća ministara BiH, zastupano po Ministarstvu finansija i trezora potpisaće Kreditni ugovor na iznos od 3.111.802.57 EUR sa servisnom bankom izvođača radova, kojim će se osigurati sredstva za izvođenje radova na izgradnji sistema vodosnabdijevanja općine Čelić koji su predmet ovog Ugovora.. Općina Čelić sprovela je pregovarački postupak bez objave –postupak nabavke, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama (''Službeni glasnik BiH'', broj: 49/04 radi odabira najpovoljnijeg ponuđača za projekat izgradnje kanalizacije i vodosnabdijevanja općine Čelić.
OSTAP Engineering Consulting GmbH, Heiligenstadter Str.51/3,  Wien iz Austrije, odabrana je najpovoljnijim ponuđačem sa ponudom na iznos od 3.111.802.57, EUR (slovima:trimilionasto jedanaesthiljadaosamstodva i 57/100 Eura).
Slijedom navedenog, općina Čelić kao Naručilac radova i OSTAP kao odabrani najpovoljniji ponuđač, zaključuju predmetni Ugovor o izvođenju radova u realizaciji projekta izgradnje kanalizacije i vodosnabdijevanja općine Čelić. Izvođač radova se obavezuje da uloži sav napor da postigne saglasnost Kontrolne banke Austrije (OeKB) za korištenje predmetne kreditne linije  najkasnije u roku od 30. sedmica od potpisivanja ovog Ugovora. U protivnom Naručilac radova može jednostrano raskinuti ovaj Ugovor, bez troškova za ugovorene strane, stoji između ostalog u Ugovoru o realizaciji navedenog projekta.

Nema komentara:

Objavi komentar