13. pro 2010.

Zaključci sa Lokalne konferencije

slika sa konferencijePrva Lokalna konferencija za mlade, održana je u saradnji sa CISP-om u petak 10. decembra 2010. godine u Čeliću. Ista je između ostalog imala za cilj ''Uključivanje mladih u definisanje Akcionog plana Dokumenata omladinske politike''. Prisutnima su se obratili u ime lokalne zajednice, Edin Ajanović, predsjedavajući Općinskog vijeća i Jasmina Ovčina, direktorica nevladine italijanske organizacije CISP-a sa sjedištem u Tuzli.
U završnom dijelu konferencije, definisani su slijedeći zaključci: Pronaći i promovisati mogućnosti zapošljavanja mladih u saradnji sa institucijama na kantonalnom, entiteskom i državnom nivou, lokalnim poslodavcima i omladinskim organizacijama. Unaprijediti kvalitet obrazovanja kroz uvođenje novih škola i zanimanja u JU MSŠ Čelić...

Zaključci za izradu akcionih planova sa Lokalne konferencije u Čeliću:
1.    Pronaći i promovisati mogućnosti zapošljavanja mladih u saradnji sa institucijama na konatonalnom, entitetskom i državnom nivou, lokalnim poslodavcima i omladinskim organizacijama.
2.    Unaprijediti kvalitet obrazovanja kroz uvođenje novih škola i zanimanja u JU MSŠ Čelić.
3.    Maksimalno se posvetiti izradi i implementaciji kvalitetnih programa zapošljavanja mladih.
4.    Insistiranje na većem samozapošljavanju mladih u poljoprivrednoj djelatnosti-finansijska pomoć neophodna.
5.    Obezbijediti prostor za kulturne i sportske sadržaje-izgradnja Bosanskog kulturnog centra i sportske dvorane.
6.    Posvetiti pažnju neformalnoj edukaciji mladih (edukacija iz oblasti informacijskih tehnologija, poslovni seminari, strani jezici)
7.    Raditi sa mladim na informisanju i preventivnom edukacijom o narkomaniji i alkoholizmu među omladinskom populacijom.
8.    Podržati i promovisati formiranje što većeg broja omladinskih i nevladinih organizacija na teritoriji Općine.
9.    Raditi na uključenju mladih u različite oblike društvenog angažmana (nevladine organizacije, političke partije, volnterizam).
10.    Imenovati službenika za mlade koji će predstavljati sponu između mladih i institucije vlasti.
11.    Omogućiti zadovoljenje svih potreba unutar slobodnog vremena mladih kako bi se uticalo na obogaćivanje individualnih kapaciteta.
12.    Analizirati stanje sportske i kulturne ponude na teritoriji Općine, te razvijanje iste.

Nema komentara:

Objavi komentar