27. sij 2016.

Održano prvo stručno savjetovanje u 2016.godini za poljoprivrednike


Udruženje građana "Zelena oaza" Čelić u saradnji sa Službom za privredu, promet i razvoj općine Čelić i Poljoprivrednim zavodom iz Tuzle, dana 26. januara 2016.godine u Osnovnoj školi u Šibošci održali su stručno savjetovanje za poljoprivredne proizvođače sa slijedećim programom savjetovanja:




1. Predstavljanje pioneer hibrida kukuruza - mr. Emir Husika dipl.ing.
2. Sredstva za zaštitu kukuruza firme "Bayer" - Aleksandar Nestorović, dipl.ing.
3. Mjere njege i zaštite kukuruza u proizvodnji silaže i zrna - mr.sc.Edib Bihorac dipl.ing.
4. Mjere za sprečavanje širenja suzbijanjem i uništavanjem korovske biljke ambrozije -Mehović Rečko, dipl.ing.
Prisutni su upoznati sa Odlukom Vlade F BiH donešenom 22. decembra 2015.godine o mjerama za sprečavanje širenja i uništavanja korovske biljne vrste AMBROZIJE. Odlukom su propisane mjere za sprečavanje širenja, suzbijanja i uništavanja ambrozije kao i utvrđivanje lica koja su dužna da provode mjere i nadzor nad provođenjem mjera. Suzbijanje i uništavanje ambrozije vrši se na površinama: poljoprivrednog zemljišta, šumskog zemljišta, građevinskog i vodnog zemljišta. 
Mjere za sprečavanje širenja i uništavanja ambrozije provode:
- vlasnici i korisnici poljoprivrednog (obrađenog i neobrađenog) zemljišta (njive, voćnjaci, vinogradi, livade i dr.)te vlasnici zapuštenih površina poljoprivrednog zemljišta;
- vlasnici i korisnici šumskog zemljišta;
- vlasnici i korisnici građevinskog zemljišta;
- subjekti koji upravljaju vodotocima i kanalima;
- subjekti koji održavaju javne puteve i ceste;
- vlasnici i korisnici zapuštenih zemljišta pored puteva, staza, degradiranih pašnjaka, zapuštenih parkova itd.
Vlasnici su dužni da u toku vegetacijske sezone od aprila do oktobra na svojim površinama u više navrata redovno vrše suzbijanje i uništavanje ambrozije.
Za vršenje inspkcijskog nadzora na provođenju mjera iz ove Odluke nadležna je Kantonalna poljoprivredna, šumarska, urbanističko-ekološka, vodoprivredna i saobraćajna inspekcija.
Pri vršenju inspekcijskog nadzora a kod vlasnika zemljišta kod kojih konstatuju da nisu provedene mjere suzbijanja i uništavanja ove korovske biljne vrste, postupit će se u skladu sa odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu  i Zakona o inspekcijama FBiH.

Nema komentara:

Objavi komentar