15. pro 2015.

Uspješno realizovan projekat Izgradnje kanlizacije i vodosnadbjevanja općine Čelić

Postojeća kanalizaciona i vodovodna mreža u općini Čelić nije mogla zadovoljiti potrebe stanovništva. Rukovodstvo općine na čelu sa općinskim načelnikom Seadom Muminovićem je uložilo napore da dođe do pomaka u ovoj oblasti koja je od krucijalnog značaja za bolji životni standard građanstva. Zahvaljujući Sporazumu između Bosne i Hercegovine i Unicredit bank Austria AG, došlo je do realizacije Projekta izgradnje kanalizacije i vodosnadbjevanja općine Čelić na osnovu kojeg je 17. februara 2012.godine između općine Čelić kao naručioca radova i Ostap Engineering & Consulting GmbH Austria kao izvođača potpisan Ugovor o izvođenju radova na realizaciji ovog projekta.
Cilj ovog projekta jeste izgradnja kanalizacionog sistema i postrojenja za tretman otpadnih voda, kao i osiguranje i eksploatacija pitke vode u količini koja će duži vremenski period i na zadovoljavajući način rješiti potrebe cjelokupnog stanovništva općine Čelić. Ovaj najveći projekat od osnivanja naše općine je nailazio na očekivane i neočekivane poteškoće koje su zahvaljujući sposobnosti i upornosti nosioca ovih aktivnosti uspješno prevaziđene te na kraju projekat uspješno i realizovan. Projektom su obuhvaćeni radovi i izrada nedostajućeg dijela odgovarajuće projektne dokumentacije za slijedeća tri segmenta: 1. Kanalizacija: glavni i dijelovi sekundarnih kolektora otpadnih voda naselja Čelić, dio glavnog kolektora za naselja Ratkovići, Brnjik i Vražići, dijelovi sistema odvodnje otpadnih voda sa tipskim postrojenjima za tretman za naselja Velino Selo, Nahvioci, Gornji Humci, Donji Humci i Drijenča. 2. Vodosnadbjevanje: vodozahvatni bunar "Brana" Vražići, rezervoar sa taložnikom "Krčevine", potisni i gravitacioni cjevovodi i automatizacija sistema vodosnadbjevanja. 3. Komunalna oprema: vozila kao i mehanizacija koja prati potrebe i neophodna je za održavanje i upravljanje novom kanalizacionom infrastrukturom. U cilju poboljšanja saobraćaja kao i sigurnosti pješaka, rekonstruisana je glavna ulica Alije Izetbegovića, izgrađeno šetalište pored Osnovne i Mješovite srednje škole, ulica Alije Izetbegovića koja se spaja sa ulicom Šadić Zlatana Zlaje projektovana je izgrađena kao jednosmjerna sa pješačkim prostorom sa desne strane. Ulica Meraje je bila u najlošijem stanju, kolovoz je propao a pješačke staze nisu ni postojale. Ova ulica je potpuno rekonstruisana a pješačke staze su regulisane sa položenim ivičnjacima. Projekat je ušao u svaku Mjesnu zajednicu izgradnjom i poboljšanjem voodovodne mreže ili izgradnjom i poboljšanjem kanalizacione infrastrukture kao i ugradnjom prečistača koji vrše prečišćavanje fekalnih voda prije njihovog ispuštanja u rijeku. Efekti koje smo dobili realizaciojom ovog projekta su:
- izgradnja kanalizacione mreže u dužini od 7471 metar,
- cjevovodna mreža za oborinske vode dužine 1550 metara,
- vodovodna mreža dužine 8378 metara,
- voodozahvat "Brana" i pumpna stanica sa kapacitetom vode,
- rekonstruisane ulice u MZ Čelić u dužini od 850 metara,
- izgrađena zona šetališta u MZ Čelić,
- komunalna oprema.
Ukupna vrijednost projekta je iznosila 3.111.803,00 EURA, od toga kreditna sredstva Vlade Tuzlanskog kantona 1.693,032,18 EURA, donacija Austrijske Vlade 466.770,00 EURA i kreditna sredstva naše općine 952.000,00 EURA koja se vraćaju u narednih deset godina. 





Nema komentara:

Objavi komentar