3. ruj 2015.

Javni oglas za imenovanje dva člana Općinske izborne komisije Čelić

            Raspisuje se Javni oglas za imenovanje dva člana Općinske izborne komisije Čelić.
Članove Općinske izborne komisije Čelić imenuje Općinsko vijeće Čelić, uz saglasnost Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine na period od 7 (sedam) godina.
U skladu sa Uputstvom o utvrđivanju kvalifikacija, broja i imenovanju članova izborne komisije osnovne izborne jedinice Bosne i Hercegovine, osoba koja je kandidat za člana Općinske izborne komisije treba da ispunjava sljedeće opšte uslove:

- da je osoba sa pravom glasa,
- da posjeduje odgovarajuću stručnost i iskustvo u provođenju izbora

Prijavljeni kandidati, pored općih uslova za člana izborne komisije propisanih članom  2.2 i 2.3. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, broj: 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24/06, 32/07, 33/08, 37/08 i 32/10) moraju ispunjavati i sljedeće posebne uvjete:
a)      da ima prebivalište u Općini Čelić
b)      da ima završen pravni fakultet, odnosno VII/1 stepen stručne spreme društvenog smjera (odnosno adekvatna stručna sprema po Bolonjskom sistemu obrazovanja)  ili završenu višu školu odnosno VI/1 stepen stručne spreme društvenog smjera,
c)      da posjeduje iskustvo u provođenju izbora,  pod kojim se podrazumijeva:
 1) članstvo u izbornoj komisiji,
 2) članstvo u biračkom odboru
 3) rad u stručnim organima koji su pružali pomoć u provođenju izbora 
 4) objava stručnih i naučnih radova iz oblasti izbora.

Izuzetno od odredbe navedene pod oznakom "II" tačka "b", član općinske izborne komisije može biti osoba koja ima završen VII/1 stepen stručne spreme i drugog smijera ukoliko posjeduje iskustvo u radu Izborne komisije u trajanju od najmanje dvije godine od stupanja na snagu Izbornog zakona.
Takođe, izuzetno od odredbe navedene pod oznakom "II" tačka"c" član općinske izborne komisije može biti osoba koja ima završen pravni fakultet, odnosno VII/1 stepen stručne spreme (odnosno adekvatnu stručnu spremu po Bolonjskom sistemu studiranja).

Sastav Općinske izborne komisije u skladu sa mogućnostima i strukturom prijavljenih kandidata treba biti multietničan tako da odražava nacionalnu strukturu stanovništva Općine Čelić uključujući i ostale, a prema posljednjem popisu stanovništva.
U sastavu Općinske izborne komisije nastojat će se osigurati da broj članova manje zastupljenog spola bude najmanje 40 % od ukupnog broja članova Komisije.
           
U skladu sa članom 2.3., Izbornog zakona za člana Općinske izborne komisije ne može biti imenovana osoba:
1. koja se ne može kandidovati u smislu odredaba članova 1.6, 1.7 i 1.7a Poglavlje I Izbornog zakona Bosne i Hercegovine;
2. koja je član najvišeg izvršno – političkog organa političke stranke ili koalicije (predsjednik, potpredsjednik generalni sekretar ili član izvršnog odbora ili glavnog odbora);
 3. koja je nosilac izabranog mandata ili je član izvršnog organa vlasti, osim u slučajevima predviđenim članom 2.12 stav 4. Poglavlje II Izbornog zakona Bosne i Hercegovine;
 4. koja je kandidat za izbore za bilo koji nivo vlasti,
 5. kojoj je izrečena kazna za radnju koja predstavlja težu povredu izbornih zakona ili propisa za koju je lično odgovorno, u poslednje četiri godine, računajući od dana pravosnažnosti odluke.

 Član Općinske izborne komisije ne može biti zastupnik, odnosno punomoćnik političkog subjekta koji učestvuje na izborima, niti lice koje je pravosnažnom sudskom presudom osuđeno na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže.

Član Općinske izborne komisije može biti predsjednik ili sudija redovnog suda, sekretar općinskog vijeća, odnosno skupštine opštine i gradskog vijeća, lica profesionalno zaposlena u općinskim organima uprave i druga lica, ako ispunjavaju uslove određene Zakonom, a nemaju smetnji predviđenih članom IV i V. ovog Javnog oglasa.

Zainterosovana lica koja se prijave na javni oglas dužni su dostaviti slijedeća dokumenta (original ili ovjerene kopije):
-         svojeručno potpisana prijava na javni oglas sa biografijom i ličnim podacima;
-         dokaz o prijavljenom prebivalištu na području Općine Čelić (CIPS-ova potvrda prebivališta);
-         fotokopija lične karte;
-         dokaz o stečenom stepenu stručne spreme;
-         dokaz o iskustvu u provođenju izbora (uvjerenje OIK-a, rješenje o imenovanju ili drugi dokaz o iskustvu  o učestvovanju u izbornim procesima);
-         svojeručno potpisana i od nadležnih organa ovjerena izjava kandidata o nepostojanju smetnji iz člana 2.3. Izbornog zakona BiH, odnosno na okolnosti iz tačke IV. i V. ovog javnog oglasa.
            Sa kandidatima koji ispunjavaju uslove Javnog konkursa, Komisija za izbor i imenovanje Općinskog vijeća Čelić će obaviti interviju,na kojem će biti zastupljena pitanja iz Izbornog zakona BiH, nakon čega će sačiniti rang listu sa redoslijedom kandidata, prema uspjehu postignutom na intervjuu.
            Općinsko vijeće Čelić će, cijeneći položaj kandidata na rang listi, izvršiti imenovanje i svoju Odluku dostaviti na saglasnost Centralnoj izbornoj komisiji BiH.  

            Prijavu na javni oglas i dokaze o ispunjavanju uslova iz Javnog oglasa dostaviti lično ili putem pošte, u zatvorenoj koverti sa naznakom „JAVNI OGLAS ZA IMENOVANJE DVA ČLANA OPĆINSKE IZBORNE KOMISIJE – NE OTVARATI“ na  adresu: Općina Čelić, Komisiji za izbor i imenovanje, ul. A. Izetbegovića 60-2.,Čelić.
            Javni oglas za imenovanje dva člana Općinske izborne komisije Čelić bit će objavljen u dnevnom listu „Oslobođenje“, na zvaničnoj web stranici Općine Čelić i oglasnoj tabli Općine Čelić.
            Prijave na Javni oglas podnose se u roku od 15 (petnaest) dana od dana objavljivanja Javnog oglasa u dnevnom listu Oslobođenje.
            Nepotpune i neblagovremene prijave neće se uzeti u razmatranje.
                       

Nema komentara:

Objavi komentar