3. pro 2013.

SAOPĆENJE ZA MEDIJE

GODINA ENERGETSKE EFIKASNOSTI KANTONA TUZLA:
OTVARANJE EE INFO TAČKE ZA GRAĐANE  OPĆINE ČELIĆ, 28.11. 2013.GODINE U ŠALTER SALI OPĆINE ČELIĆ.
Projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Ekonomija energetske efikasnosti (3E), organizovao je zajedno sa Općinom Čelić, a u sklopu „Godine energetske efikasnosti u Kantonu Tuzla“ promociju EE Info tačke u Kantonu Tuzla, u šalter sali općine.
Prisutnima je predstavljena EE Info tačka na kojoj se nalaze brošure sa korisnim energetskim savjetima, priručnici o korištenju obnovljivih izvora energije  te ostali info materijali vezani za energetsku efikasnost koji mogu pomoći građanima da se više educiraju o energetskoj efikasnosti i njenim prednostima.
“Građanima općine Čelić omogućeno je da, pored ostalih načina,  dobiju korisne informacije o energetskoj efikasnosti i putem EE info tačke, a sve u cilju smanjenja potrošnje energije i zaštite okoliša“ – izjavio je Nijaz Kadrić, odgovorna osoba za energetski menadžment i energetsku efikasnost u općini Čelić.U sklopu „Godine energetske efikasnosti u Kantonu Tuzla“ USAID 3E će fokusirati aktivnosti na jačanju kapaciteta općina Kantona Tuzla kako bi se odredila bazna energetska potrošnja i predložila organizaciona struktura za upravljanje energijom. Također je planirana i opsežna kampanja za podizanje javne svijesti. Svakog mjeseca bit će predstavljena druga tematika, a ovaj mjesec je posvećen energetskoj efikasnosti  sa naglaskom na njenu promociju i dodatno educiranje građana kroz EE Info tačke.
 USAID-ov projekat Ekonomija energetske efikasnosti (3E) je program vrijedan 4,2 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinansiranim od strane javnog i privatnog sektora. Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije. Kako se korištenje energije smanjuje, tako su troškovi za potrošača niži – u vidu nižih računa za grijanje, struju i vodu. Mjere energetske efikasnosti je relativno lako sprovesti, a povrat uloženih sredstava se vraća u kratkom periodu.Do danas je vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila 1.6 milijarde dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine.



Nema komentara:

Objavi komentar