22. svi 2013.

Odlukao opštim uslovima za priključenje na novoizgrađeni kanalizacioni sitem




Na osnovu člana 8. i člana 13.  Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine”, broj:49/06), a u vezi člana 5. stav 4. i člana 35.  Zakona o komunalnim djelatnostima Tuzlanskog Kantona («Službene novine T.K», broj: 11/05; 7/07 i 8/12), člana 30. stav 3. Zakona o vodama Tuzlanskog Kantona («Službene novine T.K», broj: 11/08)   i člana 32. Statuta općine Čelić («Službeni glasnik općine Čelić», broj: 4/03) Općinsko vijeće Čelić na 5.vandrednoj sjednici održanoj dana 20.05.2013. godine, donosi

O  D  L  U  K  U
o opštim uslovima za priključenje na novoizgrađeni kanalizacioni sitem
 

Član 1.
U skladu sa članom 30 .  Zakonom o vodama Tuzlanskog kantona («Službene novine T.K», broj: 11/08) svi postojeći legalno izgrađeni objekti koji gravitiraju novoizgrađenom kanalizacionom sistemu obavezni su se odmah priključiti na isti o trošku vlasnika objekta i time obezbjediti uslove za ispuštanje svojih otpadnih voda u javni kanalizacioni sistem.
Obavezuje se nadležna Inspekcija da preduzme zakonom propisane mjere prema fizičkim i pravnim licima koja ne obezbjede ispuštanje otpadnih voda u javni kanalizacioni sistem.

Član 2.
U toku realizacije Projekta izgradnje kanalizacije i vodosnabdijevanja općine Čelić, svi zainteresirani subjekti  za priključenje na novoizgrađene kolektore upotrijebljenih voda oslobađaju se obaveze plaćanja naknada, taksi koje su se bile obavezne plaćati prema Odluci o utvrđivanju cijena komunalnih usluga koje pruža Javno komunalno preduzeće “Čistoća” d.o.o. Čelić («Službeni glasnik općine Čelić», broj: 4/06).
Oslobađanje od obaveze plaćanja važi u toku perioda građenja predmetnog kolektora upotrijebljenih voda, a po završetku izgradnje istog obaveze plaćanja iz ovoga člana ponovo stupaju  na snagu.
Član 3.
Zahtjev za priključenje na javni kanalizacioni sistem podnosi se Javnom komunalnom preduzeću “Čistoća” Čelić.
JKP “Čistoća”  Čelić po podnesenom zahtjevu izlazi na teren, vrši “snimanje” priključka, daje upute  tehničko rješenje i  odobrenje za isti.
Vlasnik objekta dužan je o svome trošku pribaviti potreban materijali i izvesti potrebne radove od svoga objekta do mjesta priključka na gradski kolektor upotrijebljenih voda.
Samo priključenje na gradski kolektor izvodi se od strane  JKP “Čistoća” Čelić.

Član 4.
U skladu sa tehničkim rješenjem kanalizacionog sistema, najveći dozvoljeni profil cijevi priključka na kolektore upotrijebljenih voda (fekalne)  je 100 mm za domaćinstva, odnosno 160mm za ostale veće objekte.
Dozvoljeni maksimalni profil cijevi priključka na kolektore oborinskih voda iznosi 1/3 profila oborinskog kolektora na koga se priključivanje izvodi.
Minimalna dubina polaganja cijevi priključaka iznosi 80cm, sa minimalnim padom prema kolektoru od 0,5% i izgrađenim revizionim oknima na svakih maksimalno 30m dužine priključnih cijevi.
Mjesto priključenja na svakom kolektoru dopušteno je samo preko postojećih revizionih okana.
Zabranjeno je u kolektor upotrijebljenih voda ispuštati oborinske, tehnološke i druge vode koje ne spadaju u komunalne upotrijebljene vode.
U kolektore oborinskih voda dozvoljeno je samo ispuštanje oborinskih i površinskih voda preko odgovarajućih “taložnika-seperatora”.

Član 5.
Obavezuje se Izvođač radova da u sklopu realizacije Projekta izgradnje kanalizacije i vodosnabdijevanja općine Čelić na račun projekta izvrši priključenje slijedećih javnih objekata:
1.      Osnovna škola Čelić
2.      “Školska”  zgrada
3.      Srednja škola Čelić
4.      Veterinarska stanica Čelić
5.      Centar za socijalni rad Čelić
6.      Dom zdravlja Čelić
7.      Zgrada općine Čelić
8.      Objekat MZ Čelić
9.      Zgrada Medžlisa IZ Čelić
10.  Poslovno stambeni objekat  BKC-a
11.  Stambeno poslovna zgrada JKP “Čistoća” Čelić
12.  Džamija “Čaršijska” Čelić
13.  Džamija “Džihani” Čelić
14.  Osnovna škola Ratkovići
15.  Džamija Ratkovići
16.  Objekat MZ Ratkovići
17.  Objekat Spomen dom Brnjik
18.  Poslovni objekat Centar Vražići
19.  Osnovna škola Velino Selo
20.  Džamija Nahvioci
21.  Objekat MZ Nahvioci
22.  Crkva Drijenča
Član 6.
Za sprovođenje odluke zadužuje je Javno komunalno preduzeče “Čistoća” Čelić i nadležne općinske službe.
Član 7.
Sa Odlukom upoznati širu javnost  objavljivanjem iste na web stranici općine Čelić i postavljanjem oglasa na javnim mjestima.
Član 8.
Odluka stupa na snagu danom donošenja i ista će se objaviti u ‘’Službenom glasniku općine Čelić’’.

          BOSNA I HERCEGOVINA                                                    PREDSJEDAVAJUĆI
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE                                          Alija Halilović
            TUZLANSKI KANTON                                                                      .
                  OPĆINA ČELIĆ
         OPĆINSKO VIJEĆE ČELIĆ

Broj: 01-49-475/09
Čelić 20.05.2013. godine

Dostavljeno:

1. Služba za urbanizam,
2. Komunalni inspektor
3. JKP ‘’Čistoća’’ d.o.o. Čelić,
4. MZ obuhvaćene Projektom izgradnje kanalizacije,
5. Općinski načelnik,
6. Predsjedavajući OV,
7. Uz Službeni glasnik,
8. Arhiva

Nema komentara:

Objavi komentar