31. svi 2011.

Okrugli stol – ''Poljoprivredne škole u obrazovnom sistemu BiH''

prezentacija poljp školaU sklopu 22. Privredne manifestacije ''Dani jagodastog voća BiH'' Čelić 2011, održan je okrugli stol na temu: ''Poljoprivredne škole u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine''. Na okruglom stolu svoja iskustva, stavove i mišljenja izmijenili su učenici i profesori iz naše i poljoprivrednih škola iz: Brčkog, Bijeljine, Sapne, Kalesije, Živinica i Gradačca. Pored ostalih prof. Hajdarević Mirsad, govorio je o ''Uticaju reforme obrazovanja i EUVET NPP-a u poljoprivredno-prehrambenoj školi, a prof. Aličić Damir o ''Dobroj poljoprivrednoj praksi u skladu sa evropskim principima Globalgap''.

Doneseni zaključci sa okruglog stola:


-    Potrebno je vršiti analizu sadržaja nastavnih planova i programa sa prijedlozima za njihovu eventualnu korekciju na istim nivoima na kojima su oni i formirani.
-    Neophodna je češća komunikacija između predstavnika škola sa ciljem razmjene iskustava po pitanju implementacije programa.
-    Intenzivirati rad na popularizaciji zanimanja poljoprivredno prehrambene struke i drugih deficitarnih zanimanja uz veću materijalnu podršku lokalne i šire zajednice.
-    Intenzivnija saradnja sa privrednim subjektima po pitanju potreba za određenim profilima zanimanja.
-    Pokrenuti diskusiju kod nadležnih organa na temu kvaliteta nastavnog procesa po programu NPP-a EUVETA-a-

Učenici - prehrambeni tehnolozi prezentovali su  proizvode iz školske radionice koji su poslužili za degustaciju učesnika.

Nema komentara:

Objavi komentar