30. lip 2010.

Oštećenje mosta u naselju Brnjik

most Brnjik-1Općinski načelnik Sead Muminović, danas je u Čeliću održao sastanak sa predstavnicima Kantonalnog štaba civilne zaštite i Direkcije za ceste Tuzlanskog kantona, Benedinom Pejićem i Osmanom Turićem. Tema razgovora bila je poduzimanje neophodnih mjera i aktivnosti u cilju prevazilaženja trenutne situacije izazvane oštećenjem mosta na rijeci Šibošnica u naselju Brnjik, nakon posljednjih obilnih padavina i poplava koje su zadesile ovu Općinu.  Imajući u vidu da  je saobraćaj zbog oštećenja mosta (prednji nosači pomjereni iz ležišta) obustavljen na Regionalnom putu R-459 Dokanj-Šibošnica-Lukavica-Ratkovići-Čelić, a time i jedan broj naselja odsječen od sjedišta Općine, dogovoreno je hitno:

Preporuke o ponašanju stanovništva u područjima pogođenim poplavama

Na području Tuzlanskog kantona je proglašeno stanje prirodne nesreće usljed padavina i brojnih klizišta.
U svim općinama TK-a, tako i u općini Čelić postoji realna opasnost od zagađenja voda za piće sa mogućom posljedicom širenja zaraznih bolesti i izbijanja epidemija.
Poplava je pojava neubičajeno velike količine vode na određenom mjestu zbog djelovanja prirodnih sila (velika količina padavina) ili drugih uzroka. Poplave uzrokuju štete na infrastrukturi, a zbog mogućeg velikog broja ljudi koji napuštaju svoje domove  povećava se  rizik od povreda, zaraznih (naročito respiratornih i crijevnih) i mentalnih oboljenja. Vulnerabilne skupine (djeca, trudnice, hronični bolesnici i stariji ljudi) najviše su izložene riziku.

22. lip 2010.

Odluka o proglašenju prirodne nesreće na području općine

Na osnovu Informacije o trenutnom stanju na području općine Čelić, a u vezi sa posljedicama izazvanim obilnim padavinama i na osnovu prijedloga Općinskog štaba Civilne zaštite, Općinski načelnik Sead Muminović, donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće, zbog poplava i klizišta  na području općine Čelić.

Služba civilne zaštite - obavjest

IMG_0411U proteklih 12 sati  obilne padavina na području naše Općine su dovele do velikih  poplava  što je dovelo do pogoršavanja situacije. koja još uvijek nije u potpunosti sanirana izazvana poplavama od početka mjeseca. Rijeke Šibošnica i njene pritoke  su izlivene iz svojih korita i vrše  plavljenje kuća, puteva i poljoprivrednog zemljišta, posebno nasada jagode.Stanovništvo je u pripravnom stanju i vrši se izmještanje materijalnih dobara iz ugroženih područja.Do ovog trenutka oko 50 stambenim jedinica je okruženo vodom .

18. lip 2010.

18. sjednica Općinskog vijeća

18. redovna sjednica Općinskog vijeća Čelić, zakazana je za četvrtak 24. juna 2010. godine, sa početkom u 10,00 sati u Amfiteatru općine u Čeliću.
Predloženi dnevni red:

4. lip 2010.

Proglašen prestanak stanja elementarne nepogode

poplava ANakon prestanka padavina i smanjenja nivoa rijeka Šibošnice,  Gnjice i njihovih pritoka, Općinski načelnik Sead Muminović, na prijedlog Općinskog štaba Civilne zaštite, donio je Odluku o proglašenju prestanka stanja elementarne nepogode-poplave na općini Čelić.

2. lip 2010.

Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće

Na osnovu Informacije o trenutnom stanju na području općine Čelić, a u vezi sa posljedicama izazvanim obilnim padavinama i na osnovu prijedloga Općinskog štaba Civilne zaštite, Općinski načelnik Sead Muminović, donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće, zbog poplava i klizišta  na području općine Čelić.

Obilne padavine obustavile saobraćaj i aktivirale klizišta

rijeka šibošnicaUslijed obilnih padavina kiše, koja je u posljednja 72 sata, zahvatila cjelokupno područje Općine, došlo je do povećanja vodotoka, te izliva rijeka Šibošnice i Gnjice, kao i njenih pritoka. Prema prvim podacima Službe za civilnu zaštitu, trenutno najteža situacija je u mjesnim zajednicima Šibošnica, Ratkovići i Čelić, gdje je došlo do plavljenja obradivih  površina poljoprivrednog zemljišta, posebno nasada jagode, što će za posljedice imati velike štete obzirom da su proizvođači jagode u fazi branja iste. Istovremeno došlo je i do aktiviranja 6 klizišta koja uveliko ugrožavaju prohodnost lokalnih puteva, kao i regionalnog puta Vražići-Rahić. Trenutno je potpuno obustavljen saobračaj na regionalnom putu Siman Han-Lopare-Brčko, preko mosta na rijeci Šibošnica u Čeliću.

Vodosnadbijevanje

revitalizacija bunara VražićiOpćina Čelić u saradnji sa Agencijom za vodno područje rijeke Save, realizuje projekt Revitalizacije bušenog bunara u Vražićima. Cilj je bunar staviti u pogon kako bi se obezbijedilo dodatno snabdijevanje građana pitkom vodom. Radove izvodi firma ''Geoprojekt'' d.o.o. Tuzla. Ukupna vrijednost radova, iznosi 32.644,00 KM. Ovim  je ujedno i započela realizacija projekta kanalizacije i vodosnadbijevanja općine Čelić.

Dječije igre

DSC_0259Uspješnu prezentaciju dječijih igara predstavili su nam učenici prvog razreda Osnovne škole "Čelić" Publika je uživala u maštovitoj kreaciji učenika i raznovrsnim programom. Na kraju programa iskzalo se veliko zadovoljstvo učesnika i velika zahvalnost učenicima  i učiteljicama Emini Muminović i Almi Ćorić.  Na zahtijev publike izvedene su dodtne tačke kao bi se upotpunio ugođaj i zadovoljstvo gledalaca .

Kulturno zabavni program

folklorU sklopu ovogodišnje XXI Privredne manifestacije ''Dani jagodastog voća BiH'' Čelić 2010, nastupili su i građanima se predstavili članovi KUD ''Mladost'' Čelić. Pred velikim brojem posjetilaca okupljenim na platou ispred Binga u centru Čelića, izveden je bogat kulturno-zabavni program u kome je bilo pjesme, folklornih igara, plesa i prigodnih recitacija. Pored predstavnika domaćina, nastupilo je i nekoliko KUD-va iz Brčko-Distrikta i Tuzlanskog kantona.

Malonogometni turniri

SF Vrazici, naj bolji u kategoriji PioniraXXI Privrednu manifestaciju ''Dani jagodastog voća BiH'' Čelić 2010, pratili su i sportski sadržaji. Tim povodom u kategorijama pioniri i seniori održani su malonogometni turniri na kojem je učešće uzelo 17 ekipa  sa područja općina Srebrenik, Teočak, Brčko Distrikta, Bijeljine i Lopara. Nagrade i priznanja najboljim ekipama, kao i pojedincima, uručio je Fahir Subašić, Predsjednik IO Privredne manifestacije.
Prvo mjesto u kategoriji seniora pripalo je ekipi ''Mirakl'' iz Bijeljine, drugo MNK ''Klanac'' iz Brčko-Distrikta, a treće mjesto, osvojila je ekipa Jasko-Trend iz Vražića.
Kategorija pionira: Prvo mjesto osvojila je ekipa Škola fudbala Vražići- Izomont, drugo Čelić Onlaj-Portal, atreće mjesto osvojila je ekipa SE-EM Prom.

Medijsko predstavljanje XXI Privredne manifestacije

plaketa -CAKIOvogodišnju XXI Privrednu manifestaciju ''Dani jagodastog voća Bosne i Hercegovine, pratile su i izvještavale o ovome događaju, kako domaće, tako i medijske kuće iz regiona.
Među ostalim, manifestaciju pratila je i R - Produkcija iz Loznice, Srbija, koja se bavi kompletnom produkcijom i realizacijom televizijskih emisija. U svom programu rada
R- Produkcija je pozicionirala emisiju Slike u oku na 52 regionalne i lokalne TV stanice u Srbiji i Bosni i Hercegovini, putem kojih će početkom juna biti objavljena reportaža sa održane XXI Privredne manifestacije ''Dani jagodastog voća Bosne i Hercegovine'' Čelić 2010. Imajući u vidu značaj i obim prezentacije, organizator manifestacije je u znak zahvalnosti, dodijelio gosp. Neli Petrović, predstavniku R- Produkcije iz Loznice, Plaketu ''Prijatelj manifestacije''.

Prijatelji XXI Privredne manifestacije

DSC_0208Kao i svake godine u sklopu Privredne manifestacije dodjeljuje se Plaketa ”Prijatelj manifestacije” koji su svojim doprinosom kao i mnogi drugi ovu manifestaciju načinili prepoznatljivom i omogučili da se ona održava već dugi niz godina. Ovogodišnji dobitnici  Plakete ”Prijatelj manifestacije” su: Jadranka Miraščić, Amir Hasić, Zoran Milić,  Refik Ahmedinović i Ekrem Avdić

Nagrađeni proizvođači jagodastog voća

nagrađeniNajuspješnije proizvođače i izlagače jagodastog voća, XXI Privredne manifestacije, dodjeljene su  plakete i prigodne nagrade. Nagradni fond i ove godine iznosio je oko 10.000,00 KM od toga je svim učesnicima dodijeljena i stimulativna premija od po 20 KM. Za ukupno postignute rezultate u proizvodnji jagodastog voća,  Plaketa ”Zlatna jagoda” dodjeljena je Kemalu Mešković iz Čelića.
Nagrađeni ima zasađenu jagodu sorte Kleri i Maja na površini od 5.500 m2, primjenjuje savremeni sistem uzgoja na foliji uz navodnjavanje sistemom ''kap po kap''. Očekivani prinos preko 2000 kg po dunumu.

1. lip 2010.

Bosanska sofra

DSC_0086U okviru XXI Privredne manifestacije ''Dani jagodastog voća Bosne i Hercegovine'' Čelić 2010, prezentirana je gastrokultura Tuzlanskog kantona. Tim povodom na smotri priređenoj pod nazivom ''Bosanska sofra'', učešće je uzelo više od 15 udruženja žena Tuzlanskog kantona na čijim se trpezama našlo preko 200 tradicionalnih Bosanskih jela. Veliki broj posjetilaca bio je u prilici degustirati i pritom uživati u prelijepim jelima i mirođijama pomalo zaboravljenim. Tim za organizaciju Bosanske sofre napravio je ugodnu atmosferu istaknuvši bogastvo tradiconalni jela.