30. lip 2010.

Preporuke o ponašanju stanovništva u područjima pogođenim poplavama

Na području Tuzlanskog kantona je proglašeno stanje prirodne nesreće usljed padavina i brojnih klizišta.
U svim općinama TK-a, tako i u općini Čelić postoji realna opasnost od zagađenja voda za piće sa mogućom posljedicom širenja zaraznih bolesti i izbijanja epidemija.
Poplava je pojava neubičajeno velike količine vode na određenom mjestu zbog djelovanja prirodnih sila (velika količina padavina) ili drugih uzroka. Poplave uzrokuju štete na infrastrukturi, a zbog mogućeg velikog broja ljudi koji napuštaju svoje domove  povećava se  rizik od povreda, zaraznih (naročito respiratornih i crijevnih) i mentalnih oboljenja. Vulnerabilne skupine (djeca, trudnice, hronični bolesnici i stariji ljudi) najviše su izložene riziku.


Glodari, zmije i insekti predstavljaju također veliki rizik za zdravlje. Leptospiroza  se može javiti kod onih koji gaze u vodi kontaminiranoj životinjskim urinom. Prijeti i opasnost od životinjskih ugriza, najčešće pasa, što predstavlja opasnost za infekciju uzročnikom bjesnila. Velika  stajaća vodena površina omogućava razmnožavanje komaraca i drugih insekata, koji prenose uzročnike velikog broja oboljenja. Za vrijeme i nakon prirodnih katastrofa velika je opasnost od ozljeđivanja. Srušene električne instalacije, vodom namočene električne utičnice, prekinute plinske cijevi i veliki komadi krhotina predstavljaju opasnosti za zdravlje. Ozlijeđenim osobama prijeti i tetanus.

Aktualne preporuke:

1.    Voda za piće može biti zagađena u poplavljenim područjima, pa zbog toga vodu sa slavine ne treba piti dok se ne uvjeri da je sigurna za konzumaciju.
2.    Do tada treba piti prokuhanu, dezinficiranu ili flaširanu vodu.
3.    Voda se propisno prokuhava tako što se ostavi da ključa najmanje 10 minuta, kako bi se uništile sve bakterije.
4.    Propisna dezinfekcija vode za piće vrši se tako što se u posudu od 10 litara vode doda tri četvrtine male kašičice (4ml) bezmirisnog hlora, dobro se promiješa i ostavi da stoji 30 minuta do korištenja.
5.    Za malu djecu se koristi samo industrijski pripremljena hrana u limenkama, dok se dječija formula priprema isključivo sa prokuhanom vodom.
6.    Neprokuhana i nedezinficirana voda se ne smije upotrebljavati ni za pranje suđa, zuba, lica, ruku, pranje i pripremu namirnica i pravljenje leda.
7.    Neophodno je održavanje lične higijene, naročito često pranje ruku sapunom (prije jela, nakon upotrebe WC-a, nakon čišćenja naplavnog otpada i nakon rukovanja artiklima koji su došli u kontakt sa naplavnom ili kanalizacijskom vodom). Posebnu pažnju treba obratiti na čistoću ruku kod djece.
Ostale mjere podrazumijevaju:

•    Pregled instalacija za električnu energiju od strane kvalificiranih stručnjaka;
•    Obavezno je čišćenje (vrućom vodom i deterdžentom uz obavezno korištenje gumenih rukavica) i dezinficiranje zidova i podova prostorija u koje je dospjela voda za vrijeme poplave,
•    Bacanje zagađenih predmeta i materijala koji se ne mogu očistiti i dezinficirati;
•    Pranje odjeće i čišćenje obuće;
•    Pranje i dezinficiranje dječijih igračaka (držanjem u trajanju od 2 minute u otopini od 10 litara vode i 1.5 šoljice hlora za kućnu upotrebu);
•    Bacanje hrane koja je došla u direktan kontakt sa poplavnom vodom i sve kvarljive hrane koja je stajala duže od 4 sata na temperaturi od 50C;
•    Čišćenje neoštećenih limenki koje su došle u kontakt sa poplavnom vodom – potapanjem u otopinu od 10 litara vode i 1.5 šoljice hlornog preparata za kućnu upotrebu, u trajanju od 2 minute;
•    Čišćenje radnih ploha i pribora za jelo i kuhanje. Pribor  za jelo se potopi u otopinu koja se sastoji od 10 litara vode i 1.5 šoljice hlora za kućnu upotrebu, u trajanju od 3-5 minuta.
•    Kontrolisano korištenje sredstava za uništavanje insekata i glodara (držati van dohvata djece).

Ljekarsku pomoć treba potražiti u slučaju povređivanja kao i kod pojave mučnine, povraćanja, slabosti, proliva, povišene temperature itd.

Nema komentara:

Objavi komentar