2. kol 2010.

Promocija knjige autora Nijaza Salkića

Nakon ''Mirisa iz nanine sehare'' i knjige ''Bobak po bobak, bosanski đerdan'', Nijaz Salkić je u sklopu ovogodišnje IV Kulturno-privredne manifestacije ''Vražićki stanak 2010'', promovirao i svoju treću knjigu ''U AMANET ZA SELAMET''. Pored autora Nijaza Salkića, velikom broju prisutnih koji su 30. jula okupili na Trgu Alije Izetbegovića u Vražićima i time pokazali interes za knjigom u ulozi promotora, obratili su se prof. Sead Muminović, Amel Mehanović, direktor ''Gradske biblioteke'' Čelić i Nusret Salkić, žurnalista.
Knjiga U amanet za selamet nastajala je svaki dan. To su prema riječima autora Nijaza Salkića nebrojeni papirići razmišljanja o sebi, o ljudima s kojima živjeh, to je, bome i pogled kroz pendžer života na sokak kojim hodaše i hode moji prijatelji i moji istomišljenici, a belćim i oni koji drugačije gledaju na svijet.


Nijaz Salkić svoje prve pjesme objavio je u novinama Preporod, davne 1971. godine, još kao učenik prvog razreda Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Pored Preporoda pisao je još za Glasnik. Zadnjih 10 godina uređuje i piše na internet stranici ''Abdulahova Avlija'', a piše uporedo na još nekoliko svojih blog stranica. Prvu knjigu ''Mirisi iz nanine sehare'' dovršava i izdaje 2005. godine. Četiri godine kasnije, (2009) izlazi nova knjiga ''Bobak po bobak, bosanski đerdan'' u kojoj su sabrana brojna putovanja (putopisi i opisi sela i naselja) kroz BiH. Nijaz Salkić je rođen 1954 godine u Vražićima po zanimanju imam. Trenutno živi u Velenju, a službuje u Slovenij Gradcu u R. Sloveniji.
Govoreći o knjizi ''Amanet za selamet'', prof. Sead Muminović je istakao da iz sva tri njegova objavljena djela odiše trima neupitnim ljubavima, a to su: vjera, država Bosna i Hercegovina i porodica. Koju god cjelinu dotakne odslika je na način da čitalac udahne ljepotu doživljaja i pomiriše pišćevo ushićenje. Ukoliko uđemo dublje u analizu književnog djela osjetit ćemo da Nijaz ima ne samo ambiciju nego i čulo putopisca. Iz ovog i ranijih djela stekao je iskustvo da može praviti korake odlučnije i snažnije u veća i ozbiljnija književna ostvarenja, zato sam ubijeđen da će mo vrlo brzo biti svjedoci novih uzleta našeg Nijaza, rekao je između ostalog Muminović.

Nema komentara:

Objavi komentar