17. lip 2009.

7. redovna sjednica Općinskog vijeća

7. redovna sjednica Općinskog vijeća Čelić, održat će se u četvrtak 25. juna 2009. godine, sa početkom u 09,00 sati.
Za ovu sjednicu predlažen je slijedeći:
D  n  e  v  n  i      r  e  d
1.    Razmatranje prijedloga Statuta Općine Čelić.
2.    Razmatranje Etičkog kodeksa za izabrane zvaničnike Općine Čelić.
3.    Razmatranje Izvještaja o radu Općinske izborne komisije Čelić.
4.    Razmatranje Izvještaja o rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku.
5.    Razmatranje prijedloga Odluke o unutarnjoj preraspodjeli sredstava iz budžeta Općine Čelić za 2009. godinu.
6.    Razmatranje prijedloga Odluke o utvrđivanju prosječne konačne cijene m2 korisne površine stambenog prostora.
7.    Razmatranje prijedloga Odluke o ažuriranju Programa kapitalnih investicija za period od 2009-2013 godina.
8.    Razmatranje prijedloga Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o proglašenju privrednog kompleksa u urbanom području naselja Brnjik.
9.    Razmatranje zahtjeva JKP ''Čistoća'' Čelić za korištenjem stare deponije u Čeliću.

5. lip 2009.

Posjeta predstavnika Federacije BiH Koraju

U sklopu aktivnosti oko održavanja XX Priredne manifestacije ''Dani jagodastog voća BiH'' Čelić 2009, upriličena je posjeta predstavnika federalnih organa vlasti Mjesnoj zajednici Koraj u Republici Srpskoj.Razgovaralo se o realizaciji projekata obnove infrastrukture.Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Mušić istakao je ućešće u izgradnji Društvenog doma u Koraju, te podršku obnove individualnih stambenih objekata, a Ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović realizaciju potpisanog ugovora o prenosu sredstava za rekonstrukciju putne infrastrukture, te mogućnost pružanja pomenute pomoći u toku ove godine.
Razgovorima je prisustvovao i Općinski načelnik Sead Muminović.

Ulična trka

Ovogodišnja XX Jubilarna Privredna manifestacija bila je i centralno mjesto za održavanje više pratećih sportsko-kulturnih sadržaja. Održana je ''ulična trka'' na kojoj je učešće uzelo više od 100 učenika petih, šestih, sedmih i osmih  razreda, osnovnih škola sa područja općine Čelić, koja će ubuduće biti sastavni dio ove manifestacije.

2. lip 2009.

Prijatelji manifestacije

Za podršku Privredne manifestacije,  priznanje ''Prijatelj manifestacije'' dobili su:
Mr.sc. Josip Juras,Generalni konzul R Hrvatske, Spomenka Mičić, Podpredsjednica Federacije BiH, ''GAP'''Projekt upravne odgovornosti, Vahid Ibrišimović, Direktor ''Tuzlanskog lista'' i Sead Muminović, Općinski načelnik. Priznanja je uručio Fahir Subašić, Predsjednik IO.

Najuspješniji proizvođači jagodastog voća

Drugog dana manifestacije za najuspješnije proizvođače i izlagače proizvoda, dodjeljene su  plakete i prigodne nagrade. Nagradni fond iznosio je 10.000,00 KM od toga je svim učesnicima dodijeljena i stimulativna premija od po 20 KM.
Prva nagrada Plaketa ''Zlatna jagoda'' za sveukupno postignute rezultate u proizvodnji jagodastog voća u kategoriji preko 1ha dodijeljena je Mehmedaliji Junuzović iz Ratkovića, koji ima zasad 1,2 ha uz primjenu savremenih načina uzgoja na foliji.
Prve nagrade Plaketa ''Zlatna jagoda'' u kategoriji od 0,5 ha do 1 ha,  dodijeljena je Azri Smajić iz Čelića, a u kategoriji od 0,2 do 0,5 ha, dodijeljena je Mensuru karasuljić iz Koraja.
Prva nagrada Plaketa ''Zlatna malina'' dodijeljena je Bahrudinu Mujkiću iz Brnjika, a Plaketa''Zlatna kupina'', dodijeljena je Hasanu Džinoviću iz Čelića. Svi nagrađeni su osim Plaketa dobili i pumpe za navodnjavanje.
U ime organizatora Plakete i nagrade, uručio je  Redžep Zejčirović, član IO.

Ekološki zeleni sto

Ekološki savez ''Eko –Zeleni'' Tuzlanskog kantona, organizator je okruglog zelenog stola na temu ''Ekologija i ishrana'', koji je održan u sklopu ovogodišnje XX Jubilarne Privredne manifestacije ''Dani jagodastog voća BiH'' u Čeliću u amfiteatru Općine 30.05. 2009. godine.
O značaju ekologije u proizvodnji zdrave hrane, govorili su između ostalih: Dr. sc.Muhamed Omerović, predsjednik Ekološkog saveza ''Eko-zeleni'' Tuzlanskog kantona, dr. Sc. Rifet Terzić, Šef katedre za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Tuzla, zatim Enes Hadžimuhamedović, dip. ing. šumarstva, te Dr. Sc. Džemal Feratović, agronom sa katedre za biologiju prirodno matematičkog fakulteta Tuzla.
U drugom dijelu okruglog stola, upriličena je interaktivna Eko-Debata učesnika na temu ''Čist okoliš-zdrava hrana''.

Bosanska sofra

U organizaciji Turističke zajednice Tuzlanskog kantona na XX Jubilarnoj Privrednoj manifestaciji ''Dani jagodastog voća'' Čelić 2009., predstavljena je cjelokupna gastroponuda ovog kantona, koju je sačinjavalo više od 600 različitih jela.
Da sve bude onako kako to priliči pobrinuli su se članovi dvadesetak udruženja.
Bilo je tu jela i mirođija, karakterističnih za svaki dio Bosne i Hercegovine.

Stručno-naučno savjetovanje

U sklopu XX Jubilarne Privredne manifestacije ''Dani jagodastog voća BiH'' Čelić 2009, a u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta iz Sarajeva, drugog dana manifestacije u amfiteatru Općine, održano je stručno – naučno savjetovanje s međunarodnim učešćem.
Moderator i uvodničar bio je uvaženi profesor dr. Dževad Jarebica. Tokom savjetovanja prisutnima su  prezentirane slijedeće teme:

XX Jubilarna Privredna manifestacija ''Dani jagodastog voća BiH'' Čelić 2009.



Pod  pokroviteljstvom Vlade Federacije BiH, Vlade Tuzlanskog kantona, općine Čelić i Turističke zajednice Tuzlanskog kantona, održana je XX Jubilarna Privredna manifestacija ''Dani jagodastog voća BiH'' Čelić 2009

Ovogodišnja XX Jubilarna Privredna manifestacija, učinila je da ovaj grad postane centar pažnje cijele poljoprivredne regije, kao i uzgajivača i prerađivača voća. Pune gajbe jagoda gdje god se okrenete i njihov miris suvereno je dominirao za vrijeme trajanja manifestacije.