7. pro 2009.

Sastanak sa predstavnicima Ministarstva pravosuđa i uprave TK-a i Općinskog suda Tuzla

predstavnici sudaOpćinski načelnik Sead Muminović sa saradnicima, organizirao je dana 04.12.2009. godine u Maloj Sali općine Čelić, radni sastanak kome su prisustvovali: Ministrica pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona, Jasminka Mijatović i Predsjednica Općinskog suda Tuzla, Biljana Novak.  Tema sastanka bila je organizacija i pokretanje sudskih dana na području općine Čelić.Trenutna organizacija sudstva na području Tuzlanskog kantona, prema riječima Općinskog načelnika Seada Muminovića je nepovljna za građane općine Čelić u odnosu na građane iz drugih općina ovog kantona. Prilikom obavljanja poslova iz nadležnosti Općinskog suda, građani ove općine moraju odlaziti u Tuzlu ili još dalje u Lukavac, što predstavlja veliki problem kod istih u smislu uvećanih troškova.


Prisutni zvaničnici Ministarstva pravosuđa TK-a i Općinskog suda Tuzla, pored ostalog istakli su određene probleme kao što su finansijska sredstva, broj predmeta, postupaka, ali su iskazali spremnost da će ovo pitanje uzeti u razmatranje i u sklopu okvirnog plana staviti na dnevni red, kako bi se pokušalo naći kvalitetno rješenje za građane općine Čelić kod obavljanja poslova iz nadležnosti Općinskog suda.
Na sastanku su pokrenuta i pitanja u vezi dužine trajanja sudskog postupaka koji se vodi u Općinskom sudu Tuzla, a po reviziji Vrhovnog suda F BiH kojom je općini Čelić priznato izlučno pravo nad imovinom Fabrike za preradu voća i povrća u Čeliću, a koja se nalazila u posjedu d.o.o. ''Frigos'' u stečaju i d.o.o. ''Fruteks'' u stečaju.
Predsjednica Općinskog suda Tuzla, Biljana Novak, obećala je predstavnicima općine Čelić, da će nastojati da se ovaj predmetni postupak nastavi voditi kao prioritetan sa ročištima koji će se zakazivati u što kraćem vremenskom roku, a sve sa ciljem okončanja istog.

Nema komentara:

Objavi komentar