29. stu 2011.

Visori - sanacija kuće

sanacijaPrilikom posjete povratnicima u naselje Visori, Općinski načelnik Sead Muminović na ime podrške održivom povratku, odobrio je nabavku građevinskog materijala za sanaciju kuće Vlačić Raje i Vlačić Stane. Za ovu porodicu, nadležna Općinska služba je snimila potrebe, sprovela kompletnu proceduru i radovi su u završnoj fazi.
Općina Čelić će nastaviti pružati neophodnu pomoć kako povratnicima, tako i svim drugim ljudima kojima se mora i treba pomoći, kazao je Općinski načelnik Sead Muminović.

24. stu 2011.

Nova Hidžretska godina

NHGd


U povodu Nove Hidžretske 1433 godine, svim vjernicima islamske vjeroispovjesti upućujemo iskrene čestitke.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine

BiH_zastava_03(1)
Svim građanima Bosne i Hercegovine i općine Čelić čestitamo
25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

''Poljoprivredna politika Evropske unije''

Općina Čelić u saradnji sa EU Info centar Tuzla, organizuju seminar na temu:''Poljoprivredna politika Evropske unije''. Seminar će biti održan u utorak 29. novembra 2011. godine sa početkom u 12,30 sati u Amfitetru općine Čelić. Pozivaju se poljoprivredni proizvođači, poljoprivredne firme i udruženja, kao i predstavnici lokalne uprave da prisustvuju seminaru i time podijele svoje iskustvo, učestvuju u diskusiji i saznaju nešto više o poljoprivrednim politikama EU i fondovima za podsticaje poljoprivrede.
Dnevni red:

21. stu 2011.

Projekat prekogranične saradnje - ekologija i turizam.

U srijedu 23. Novembra,11sati u Opštini Čelić   će se održti radni sastanak- Projekat prekogranične saradnje  na temu  ekologije i turizma.
Učesnici su:
  • Predstavnici Opštine Sjenica i JKP "Vrela"
  • Predstavnici Opštine Nova Varoš i Turističke organizacije Nova Varoš
  • Predstavnici Opštine Sarajevo - Stari grad i Nevladine organizacija specijalizovane za zaštitu, promociju i unapređenje starih zanata
  • Predstavnici Opštine Čelić i JKP Čelić
Sastanku će prisustvovati i ekspert za projekte prekogranične saradnje, IT stručnjaci, menadžeri edukacije u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i stručnjaci za EU integracije. Ovo je prvi u nizu sastanaka koji će rezultirati konkretnim projektima iz oblasti ekologije i turizma u prekograničnoj saradnji Srbije i Bosne i Hercegovine.

Dodjela Općinskih priznanja

dodjela priznanjaU okviru svečane sjednice, organizovane povodom 17. i 18. novembra -Dana općine Čelić, dodijeljena su i Općinska priznanja za 2011. godinu. Za nemjerljiv doprinos i rezultate postignute u  oblastima od općeg značaja za razvoj i izgradnju općine Čelić, Priznanje ”Zlatni grb općine”, dobili su: Sead Čaušević, premijer Tuzlanskog kantona, Mr. Gunnar Linder, Nail Šećkanović, CISP Tuzla, te posthumno za doprinos i rezultate postignute u odbrani domovine i drugim oblastima stvaralaštva i rada od općeg značaja za odbranu, Zehrudin Mujanović.
''Medalju rada i poduzetništva'', dobili su: D.O.O. ''Ljaljić-Turs'', D.O.O. ''Senex'' i NLB Tuzlanska banka-Ekspozitura Čelić. Priznanja je uručio Predsjedavajući Općinskog vijeća, Edin Ajanović.Općinski načelnik Sead Muminović, uručio je Zahvalnice: Crvenom križu općine Čelić, Samedu Pobriću i Rabiji Idrizbegović.

Prijem predstavnika boračkih organizacija

prijem boračkih kategorijaU povodu Općinskog praznika 17. i 18. novembra –Dana općine Čelić, Općinski načelnik Sead Muminović i predsjedavajući Općinskog vijeća Edin Ajanović, upriličili su prijem za predstavnike boračkih organizacija, Porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, demobiliziranih boraca, patriotske lige i dobitnika najvećih ratnih priznanja sa općine Čelić. Općinski načelnik prisutne je upoznao sa aktivnostima koje Općina poduzima u cilju poboljšanja uvjeta života i rada na ovim prostorima, te naglasio da su boračke organizacije kontinuirana briga Općine.Nakon prijema, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Općine, predstavnici boračkih organizacija, privrednici i građani u pratnji mjesnog imama, obišli su Centralno šehidsko mezarje u Ratkovićima.

Polaganje cvijeća na spomen obilježje

polaganje cvijeća-1Delegacije sačinjene od predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona, općine Čelić i boračkih organizacija, povodom 17. i 18. novembra – Dana općine Čelić, položili su cvijeće na Centralno spomen-obilježje u centru Čelića. Učenjem Fatihe, odana je počast svim šehidima i poginulim borcima.

18. stu 2011.

Promocija romana ''Pjesme divljih ptica'' i Jevrejsko groblje'' autora dr. Enesa Karića

IMG_1628U organizaciji JU ''Gradska biblioteka'' Čelić, povodom 17.i 18. novembra –Dana općine Čelić, održana je promocija romana ''Pjesme divljih ptica'' i ''Jevrejsko graoblje'', autora akademika dr. Enesa Karića. Promotori knjige bili su: akademik dr. Enes Karić, Hadžem Hajdarević i Vedad Spahić. U ulozi moderatora, sve goste, zvanice i učesnike ove književne večeri, pozdravio je Amel Mehanović, direktor ''Gradske biblioteke'' Čelić. I dok su ''Pjesme divljih ptica'', jedna moćna slika-alegorija daleke prošlosti, ''Jevrejsko groblje je naša najočitija postapokaliptična egzistencijalna stvarnost, rečeno je pored ostalog tokom ovog za Čelić značajnog kulturnog događaja. Važno je istaći da je autor dr. Enes Karić kroz metaforu Jevrejskog groblja, mudro i odvažno povezao povijesni udes jevrejskoga i bošnjačkoga naroda na evropskom tlu.

Svečana sjednica Općinskog vijeća

IMG_162717. i 18. novembar – Dani su općine Čelić. Prilika je to da stanovnici ove Općine evociraju uspomene na referendum iz 1991. godine, kada su se očitovali o otcjepljenju i izdvajanju današnje teritorije iz SAO Semberija i Majevica, a ujedno i iz tadašnje opštine Lopare. Ovim referendumom i otcjepljenjem nastavljen je kontinuitet Općine Čelić, prekinut 1962 godine. Tim povodom, jučer je održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Sjednicu je otvorio, predsjedavajući Edin Ajanović, koji je podsjetio sve prisutne na značaj obilježavanja ovog datuma. Općinski načelnik Sead Muminović je govorio o historijskim događajima koji su bili ključni za današnjicu ove Općine. Ukazao je na opredjeljenost lokalnih struktura da i u budućnosti grade općinu Čelić,

Literarni i likovni radovi

IMG_1591U organizaciji JU ”Gradska biblioteka” Čelić, raspisan je konkurs za izbor najboljih literarno-likovnih radova učenika osnovnih škola: ''Čelić'', ''Vražići'' i ''Humci'', te MSŠ ''Čelić'', na temu: ''Učenici svojoj Općini''.  Projekt je povodom obilježavanja 17. i 18. novembra-Dana Općine, realizovan u okviru manifestacije ”Dani kulture Čelić 2011”. Komisija je zaprimila, pregledala i ocijenila ukupno 90 literarnih i likovnih radova. Odlukom Komisije, prva mjesta dijele: Samra Kahrimanović, OŠ ''Čelić'', Emir Ahmičić, OŠ ''Vražići'' i Emir Malikić, OŠ ''Humci'' i Eldin Mujkić, MSŠ Čelić
Prigodne nagrade i Diplome učenicima, uručili su za osvojena mjesta: Općinski načelnik Sead Muminović,

Javni poziv za prijem volontera

Na osnovu člana 28. Zakona o radu „(Službene novine FBiH“ broj 43/99, 32/00 i 29/03), Odluke o odrađivanju volonterskog-pripravničkog staža br: 01-34-2020 („Službeni glasnik Općine Čelić“ broj:4/03), Zaključka o prijemu lica na stručno osposobljavanje za samostalan rad bez zasnivanja radnog odnosa (volonterski rad), Općinski načelnik objavljuje:

17. stu 2011.

Čestitka u povodu 17.i18. novembra–Dana općine Čelić

Povodom 17. i 18. novembra – Dana općine Čelić, svim građanima upućujemo iskrene čestitke, sa željom da zajedno  nastavimo graditi našu Općinu kao zajednicu perspektivnu za život.

16. stu 2011.

Jačanje kapaciteta JKP

IMG_1511Općina Čelić u saradnji sa međunarodnom organizacijom SIDA i predstavnicima Grontmija, realizujemo projekat sa ciljem jačanja kapaciteta JKP ''Čistoća'' Čelić. Implementacija programa u lokalnoj zajednici vrši se uz studiji procjene potreba,kampanje podizanja javne svijesti, koordinacija sa drugim projektima, investicija i nabavka opreme.
Svečana primopredaja   nabvljene opreme  je obavljena 15.11.2011. godine u krugu Tvornice za preradu voća i povrća gdje su prisustvovali  Općinski načelnik Sead Muminović sa saradnicima, te Sabahudin Livadić, direktor JKP ''Čistoća'' Čelić sa saradnicima. Važno je napomenuti da je na općini u toku implementacija ''Općinskog programa za upravljanje otpadom'', a što će u budućnosti biti jedna od velikih ekonomskih aktivnosti u lokalnoj zajednici što  nas svrstava u red Općina sa razvijenom infrastrukturom, brigom za okolišu i očuvanju životne sredine po Direktivama EU.

Svečani prijem učenika generacija

prijem učenikaOpćinski načelnik Sead Muminović sa saradnicima, priredio je u utorak 15.11.2011. u Općinskoj  sali prijem za učenike generacije tri osnovne i jedne srednje škole. Ovom prilikom općinski načelnik uručio je novčane nagrade učenicima generacije, poželio im mnogo sreće i uspjeha u daljem školovanju i da i dalje postižu ovako dobre rezultate. Prijemu su pored učenika prisustvovali i njihovi direktori i nastavnici.Učenici generacije za školsku 2010/2011 su: Okanović Alisa – MSŠ Čelić, Terzić Armina-OŠ ''Čelić'', Arnautović Mehdin – OŠ ''Vražići'' i Emkić Amel – OŠ ''Humci''.

15. stu 2011.

17. i 18. novembru - Dani općine Čelić

grb Općine ČelićDani općine Čelić su 17. i 18. novembar, kao dani sjećanja kada je cjelokupno stanovništvo   ovoga kraja s pravom glasa tih dana 1991. godine izašlo na Referendum i izjasnilo se za izdvajanje današnje teritorije iz SAO Semberija i Majevica, a time i opštine Lopare, čime smo nastavili kontinuitet Općine, čiji je status bio prekinut 1962. godine. Pokazalo se da je to bila historijska Odluka za vrijedno i ponosno stanovništvo ovog blago brdovitog kraja.
Planirano je obilježavanje ovog značajnog datuma nizom prigodnih događaja.

5. stu 2011.

Bajramska čestitka

hadz_08U povodu KURBAN BAJRAMA, svim vjernicima islamske vjeroispovjesti, upućujemo srdačne čestitke.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!