25. srp 2014.

Čestitka za Ramazanski Bajram

Povodom nastupajućih bajramskih mubarek dana, čestitke građanima Islamske vjeroispovjesti općine Čelić, uputili su općinski načelnik Sead Muminović i predsjedavajući Općinskog vijeća Alija Halilović sa riječima ''BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN''
Bajram je radost za dušu i srce, mubarek dan za sve muslimane i muslimanke koji se dijeli sa porodicom, rođacima, komšijama, prijateljima i svima koji poštuju islam. Na nama je da se pomažemo u dobru, širimo međusobnu ljubav i povjerenje, da se borimo protiv zla, ne očekujući od ljudi ni milost ni nagradu.
Svim vjernicima islamske vjeroispovijesti općine Čelić, Bosne i Hercegovine i dijaspori, srdačno čestitamo veliki islamski praznik Ramazanski bajram uz iskrene želje za mir, dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću.


 

21. srp 2014.

Izvještaj o stanju usjeva općini i prijedlozi narednih agrotehničkih mjera

U cilju utvrđivanja stanja na zasijanim i zasađenim parcelama na području općine Čelić , izvršen je uviđaj na terenu od strane stručnih lica Poljoprivrednog zavoda Tuzla ii uposlenika  općine Čelić.
Uviđaj je prvo izvršen u mjesnoj zajednici Brnjik na starom i novom zasadu jagode i na zasijanim parcelama pod kukuruzom.
Na starim zasadima jagode usjev se nalazi u fazi mirivanja poslije berbe sa optimalnim brojem listova i sporadičnom pojavom lisne pjegavosti.Planirati odstranjivanje slabih i eventualno obolelih biljaka . Na novom zasadu koji je zasađen na foliji po planu  izvršiti potrebno prihranjivanje i eventualno tretiranje (zalijevanje) biljaka fungicidima bolesti korjenovog sistema.
Kukuruz se nalazi u fazi intezivnog porasta i pojave prvih metlica. Stanje usjeva je jako dobro sa konstatacijom da se na plodnijim parcelama koje su bile predmet uviđaja može povećati sklop u sjetvi radi postizanja većeg prinosa. Zakorovljenost parcela je vrlo mala i nije primjećena pojava bolesti i štetočina.
Drugi obilazak je izvršen u M.Z.Vražići na zasadima višnje i šljive.
Zasadi višnje koji su obiđeni su starosti 5 do 7 godina.Zbog nemogućnosti pravovremenog tretmana protiv bolesti sušenja rodnih grančica ( monilijalaxa) došlo je do propadanja rodnih gračica na većini stabala. Berba uglavnom nije izvršena pa se na stablima još uvijek nalaze plodovi. Na ovom zasadu je po izjavi proizvođača izvršen tretman protiv bolesti i štetočina (dithan M45 +perfektion) Potrebno je ukloniti oboljele grančice da se smanji zaraza a pojedina stabla totalno ukloniti.
Obilaskom zasada šljive ustanovljeno je da je prinos višesrtuko smanjen lošim vremenskim prilikama, smanjenom oplodnjom i pojavom bolesti i štetočina koje nisu blagovremeno suzbijane. Na stablima ranijih sorti šljiva uočena je pojava truleži plpdova (botritiscinerea) koja je posljedica oštećenja insekata i prodora iste bolesti što znatno umanjuje kvalitet plodova. Kasnije sorte šljive treba tretirati, izvršiti tretiranje fungicidima u početku pojave plave boje na plodovima sljedećim fungicidima:
Dithan M 45 u koncentraciji 0,2 – 0,25% (20g/10l vode)
+ insegar  25 WG u koncentraciji 0,06% (6g u 10l vode) ili Match iste konc.
Druga opcija Switch 62,5 WG 0,1% (10g/10l vode
+ insegar  25 WG u koncentraciji 0,06% (6g u 10l vode) ili Match iste konc.
Ova tretiranja usmjerena su na zaštitu formiranog ploda od štetnika i  iste bolesti koja se se proširiti n plodove.

Obnova kuća za povratnike

17. srp 2014.

Čelić dobiva novo ruho

Najveći projekat kojeg realizuje općina Čelić od svog osnivanja ulazi u završnu fazu. U okviru milionskog Projekta izgradnje kanalizacije i vodosnadbjevanja općine Čelić od čega će se općina zadužiti za samo 30% sredstava, ovih dana se izvode radovi završnog asvaltnog sloja u ulicama Zlatnih ljiljana i Meraje. Izvođač radova Ostap Engineering & consulting Gmbh Wien uporedo s tim, ubrzano radi na pripremi trase za asvaltiranje i postavljanje kocki na šetalištu u ulici Alije Izetbegovića. Svi ovi radovi se izvode u sjedištu općine u Čeliću. Završene su sve potrebne pripreme  za izvođenje radova na izgradnji kolektora "B" - "Stavke Čelić - Brana Vražići".   Prema riječima općinskog načelnika Seada Muminovića koji ima najveće zasluge od ideje do realizacije ovog projekta, isti će se završiti do ugovorenog roka 31. oktobra ove godine. 




14. srp 2014.

Potpisan Protokol za pomoć općini Čelić za sanaciju posljedica poplava i klizišta

Dana, 14.07.2014.godine, općinu Čelić je posjetila delegacija općine Centar Sarajevo, kojom prilikom je potpisan Protokol o realizaciji granta "Pomoć drugim općinama za sanaciju posljedica poplava i klizišta" - pomoć općini Čelić. Goste iz Sarajeva sa Predsjedavajućim Općinskog vijeća dc.dr. Nedžadom Ajnadžićem, savjetnikom općinskog načelnika Mustafom Resićem i pomoćnikom načelnika u službi Civilne zaštite Vahidom Bećirevićem primio je općinski načelnik Sead Muminović koji ih je upoznao sa situacijom u kojoj se našla općina Čelić u toku i poslije prirodne nesreće. Općinski načlnik se zahvalio na odobrenoj finansijskoj pomoći od 10.000,00 KM koja će biti iskorištena na naj bolji način u sanaciji priotitenih potreba za našu lokalnu zajednicu.

9. srp 2014.

Procjena šteta od prirodne nesreće u općini Čelić

Komisija za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća općine Čelić, dostavila je Općinskom vijeću  na razmatranje Izvještaj o procjeni štete od prirodne nesreće nastale uslijed poplava i klizišta koje su zahvatile područje općine Čelić od 14 maja ove godine zbog obilnih kišnih padavina. Ukupno procjenjene štete iznose 9.829.794,25 KM od čega su samo štete na građevinskim objektima 5.277.921,25 KM i zemljištu 1.756.512,00 KM. Ugroženo je 877 stambenih objekti od posljedica poplava i klizišta a na 23 objekta je procjenjena totalna šteta. Procjene pokazuju da se radi o štetama koje su takvih razmjera da prevazilaze ekonomske mogućnosti općine te će biti neophodna pomoć viših razina vlasti. 
Ublažavanje posljedica od prirodne nesreće izazvane poplavama i klizištima trajat će dugo. Općina Čelić iz svojih budžetskih sredstava nije u mogućnosti pristupiti sanaciji posljedica priridne nesreće. Pomoć pristigla od Kantonalnog štaba civilne zaštite za hitne intervencije je skromna i dovoljna samo za pokrivanje najneophodnijih potreba  iskazanih u prvim danima proglašenja prirodne nesreće. Neophodna su prioritetna finansijska sredstva za izgradnju i sanaciju porušenih i oštećenih stambenih objekata, uništenih i oštećenih objekata vodosnadbjevanja, lokalnih asvaltnih i makadamskih puteva, porušenih mostova, klizišta, regulaciju uništenih i oštećenih rječnih korita kao i nadokandu procjenjene štete. 

7. srp 2014.

Sazvana 15. redovna sjednica Općinskog vijeća Čelić

Predsjedavajući Općinskog vijeća Čelić Alija Halilović, sazvao je 15.redovnu sjednicu za ponedjeljak, 14. jula 2014.godine u 10,00 sati za koju je kolegij Općinskog vijeća Čelić utvrdio prijedlog dnevnog reda:
1. Razmatranje Izvještaja o procjeni šteta u prirodnoj nesreći uzrokovanoj
    poplavama i klizištima;
2. Razmatranje prijedloga Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o prihvatanju
    Projekta rekonstrukcije ulica Alije Izetbegovića (škola), Alije Izetbegovića
    (centar), dijela ulice Zlatnih Ljiljana i ulice Meraje;
3. Razmatranje Informacije o radu PS Čelić u 2013.godini;
4. Razmatranje Izvještaja o radu JKP "Čistoća" Čelić u 2013.godini;
5. Razmatranje Izvještaja o radu JP "Veterinarska stanica" d.o.o. Čelić u 2013.godini;
6. Razmatranje Programa rada JP "Veterinarska stanica" d.o.o. Čelić za 2014.godinu;
7.  Razmatranje prijedloga Odluke o imenovanju zamjenskog člana Općinske izborne
     komisije Čelić;
8. Razmatranje prijedloga Odluke o utvrđivanju visine naknade članovima Upravnog
    odbora JZU Dom zdravlja Čelić;
8. Zauzimanje stava Općinskog vijeća Čelić po dopisu ZZ "Poljopromet" Čelić
    i revizijskog izvještaja.

2. srp 2014.

Obavijest Općinske izborne komisije općine Čelić

Općinska izborna komisija  općine Čelić obavještava sve birače sa područja općine Čelić da će do 14.07.2014. godine moći izvršiti uvid u Izvod iz privremenog biračkog spiska za područje općine Čelić. U skladu sa Planom izlaganja izvoda iz privremenog biračkog spiska isti će biti dostupan u Centru za birački spisak ( Šalter sala općine Čelić ), prostorijama Općinske izborne komisije i u Mjesnim uredima odnosno zajednicama na području općine Čelić. Uvid u podatke iz privremenog biračkog spiska može se izvršiti i na internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba.
Općinska izborna komisija općine Čelić na ovaj način osigurava svim zainteresovanim licima pristup, odnosno uvid u Izvod kako bi mogli provjeriti podatke u Izvodu, te izvršiti njihovu ispravku kod nadležnog organa.
Birači koji imaju status raseljenih lica najkasnije do 29.07.2014.godine mogu izvršiti promjenu biračke opcije podnošenjem zahtjeva Centru za birački spisak općine Čelić.

Birači koji uoče napravilnosti, odnosno pogrešne podatke u izvodu mogu tražiti njihovu ispravku ako se radi o ispravci ličnih podataka. Zahtjev za ispravku podataka podnosi se organu nadležnim za vođenje podataka čija se ispravka traži.